“Šutnja”, novi film kultnog američkog redatelja Martina Scorsesea koji govori o progonu kršćana u Japanu u XVII. stoljeću, doživjet će svoju premijeru dva dana uoči Božića, objavili su mediji.

Već smo pisali o Scorseseovoj ekranizaciji znamenitog povijesnog romana Shusakua Endoa. Radnja romana prati mladoga portugalskog isusovca misionara koji odlazi u opasni poduhvat u Japan, u kojem traju užasni progoni i mučenja kršćana. Osim što mu je zadatak pomoći preostaloj kršćanskoj zajednici, on želi istražiti i gotovo nevjerojatnu vijest da se njegov učitelj, jedan od najgorljivijih i najpredanijih kršćanskih misionara, odrekao kršćanske vjere.

Roman Endoa, Japanca katoličke vjere, kako smo već pisali, “progovara na fascinantan način o životnim kušnjama, izazovnosti vjere te o krhkosti svakog od nas”.

Hoće li Martin Scorsese vjerno prenijeti ozračje toga romana, preostaje za vidjeti. Riječ je o velikom umjetniku, ali i čovjeku koji prema katoličanstvu ima ambivalentan odnos. Odgojen u katoličkoj obitelji, kao mladić je čak razmišljao o svećeničkom pozivu. Kasnije je prakticiranje vjere potpuno odbacio, ali za sebe je rekao kako je u kulturološkom smislu “i dalje katolik, jer ne mogu drugačije”. Scorsese je 1988. snimio i kontroverzan film “Posljednje Kristovo iskušenje” (prema romanu grčkog pisca Nikosa Kazantzakisa) koji je ocijenjen kao čista blasfemija u svom prikazivanju Isusa.

Glavnu ulogu u njegovu filmu igra Andrew Garfield, mlad i perspektivan glumac poznat po naslovnoj ulozi u filmu “Čudesni Spiderman”.

U filmu igra i poznati irski glumac Liam Neeson. Odrastao u katoličkoj obitelji u Sjevernoj Irskoj, Neeson je nedavno sudjelovao u antikatoličkoj kampanji kojom se traži legalizacija abortusa u toj zemlji (više o tome OVDJE). Ono što je zanimljivo jest da mu je Scorsese namijenio ulogu Cristóvã Ferreire – isusovca koji se odrekao svoje katoličke vjere. Je li riječ tek o slučajnosti ili pak o svjesnom potezu velikog redatelja – teško je reći.

Ono što je indikativno jest da Scorsese radi film o progonima kršćana dok oni, nažalost, upravo traju na Bliskom istoku.

Scorsese se tim filmom i njegovom pretprodukcijom bavio već dulje vrijeme, a činjenica da će “Šutnja” doživjeti premijeru prije kraja ove godine znači da će ući u konkurenciju za filmsku nagradu Oscar. U prosincu će film imati premijeru u nekoliko izabranih kinematografa, a potom ide u širu distribuciju.

Goran Andrijanić | Bitno.net