Foto: Screenshot, Don Ernest simoni, novi albanski kardinal

Kada je papa Franjo nakon jučerašnjeg Angelusa pročitao imena svećenika koji će 19. studenog biti imenovani kardinalima, među imenima brojnih američkih, europskih i afričkih biskupa s važnim ulogama u Vatikanu i svojim mjesnim crkvama, posebno je iskakalo jedno naoko nepoznato, ono Ernesta Simonija.

Za razliku od njegovih kolega koji već godinama obavljaju značajne dužnosti, Simoni je 87-godišnji svećenik koji je cijeli život djelovao u Albaniji i to veći dio pod komunističkom diktaturom zloglasnog Envera Hohxe.

Njegova priča postala je poznata široj javnosti prilikom posjeta pape Franje Albaniji, kada je javno svjedočio pred Svetim Ocem o mučeništvu pod brutalnim komunističkim režimom.

Tom prilikom franjevac je vrlo ponizno i bez dramatiziranja ispričao kako je bio uhićen 24. prosinca 1964. odmah nakon Polnoćke koju je predvodio te kako je proveo 27 godina u zatvoru tijekom kojih je iskusio svakakve patnje i torture. Ispričao je kako mu je na ispitivanju, nekoliko mjeseci nakon uhićenja, jedan oficir rekao: „Objesit ćemo te kao narodnog neprijatelja jer si rekao ljudima da budu spremni umrijeti za Krista ako je potrebno.“

Zatim su ga mučili tjerajući ga da govori protiv Crkve. „Ali ja to nisam nikada htio činiti“, rekao je don Ernest ponizno. Rekao je da su mu zapešća tako čvrsto stiskali lancima da mu je jednom umalo srce prestalo kucati i da je skoro umro, „ali Bog je htio da nastavim živjeti“. Osudili su ga na smrt, ali nisu nikada izvršili kaznu.

“U vrijeme zatočeništva svakodnevno sam slavio svetu misu, napamet, na latinskom, a tako sam i ispovijedao; pričest sam dijelio potajice. Hostije sam izrađivao skrivećki, na plinskom plameniku kojim sam se služio za rad. Ako nisam mogao koristiti plamenik, poslužio sam se suhim drvima koje sam zapalio. Vino sam zamijenio bobicama grožđa koje sam zgnječio. Zimi sam koristio vino iz bočica koje su mi donosili moji rođaci.”

Godine 1973. ponovno je bio osuđen na smrt, ali je pošteđen zahvaljujući mnogim zatvorenicima kojima je postao duhovni otac i koji su svjedočili za njega. Osam godina kasnije je oslobođen, ali je sve do 90-ih propovijedao u tajnosti.

Nakon pada komunizma ovaj izvanredni svećenik posvetio se širenju mira i pomirenja među onima koji su tražili osvetu.

“Gospodin mi je pomogao služiti u mnogim mjestima i Kristovim križem pomiriti mnoge koji su tražili osvetu, udaljujući mržnju i đavla iz srca ljudi.”

Kad je don Ernest prije dvije godine pričao ovo svoje potresno svjedočanstvo, u crkvi prepunoj kardinala, biskupa i vjernika, bio je potpuni muk.

Nakon što je završio svoje svjedočanstvo, okrenuo se prema Papi i rekao mu: „Molim se Blaženoj Djevici Mariji za zagovor da ti Krist dadne život, zdravlje i snagu u vođenju velikog Božjeg stada – Kristove Crkve!“ Tada se uputio prema Svetom Ocu da mu poljubi ruku, ali se papa Franjo ustao i zagrlio svećenika koji je odmah zatim pred njim kliznuo na koljena. Međutim Papa ga je odlučno podigao, poljubio njegove ruke, i zagrlio ga ostavši dugo u tom zagrljaju. Zatim je naslonio svoju glavu na svećenikovu i zaplakao.

Pogledajte ovaj dirljiv trenutak:

Bitno.net