dawkins-420x0

Kontroverzni ateistički publicist i biolog Richard Dawkins ponovno je izazvao ogorčenje svojim izjavama na društvenim mrežama, nakon što je poručio da “nerođene bebe kojima je otkriven Downov sindrom treba abortirati jer bi bilo nemoralno donijeti ih na svijet”.

Ovu izjavu na tragu nacističke eugenike evolucionistički biolog ispalio je na svom Twitteru. Cijela rasprava krenula je kada je stavio link na neki tekst o “zatucanoj” Crkvi koja se protivi abortusu, te kako je Irska “civilizirana država, osim u tom području”. Kada ga je netko upitao je li činjenica da su 994 bebe ubijene u Engleskoj i Walesu zbog Downova sindroma u 2012. znak civiliziranosti, Dawkins je odgovorio:

“Da, to je veoma civilizirano. To su fetusi kojima je dijagnosticiran Downov sindrom prije nego što su imali ljudske osjećaje.”

To je izazvalo lavinu reakcija na njegovu profilu (nešto što Dawkins očito voli i zaziva), a nakon što je jedna žena napisala kako bi imala dvojbu što raditi s nerođenim djetetom koji ima Downov sindrom, Dawkins joj je ponudio svoj savjet.

“Abortiraj ga i ponovno pokušaj. Donijeti to na svijet bilo bi nemoralno.”

Upravo tim riječima.

Kasnije je “elaborirao” i rekao kako se cijelo pitanje svodi na problem patnje. Jer, “abortus ne izaziva patnju”, i “patnju treba izbjeći u svakoj situaciji”.

Pri tome su njegovi kritičari kasnije komentirali kako i u strogo znanstvenom smislu Dawkins govori neistinu. Naime, već odavno je utvrđeno kako nerođeno dijete može osjećati bol unutar prvih 20 tjedana svog razvoja. Teza o abortiranom djetetu koje nema “ljudske osjećaje” pada u vodu.

Nakon što je vidio da se sa svojom eugeničkom filozofijom malo zaletio ipak je napomenuo kako “ljudi s Downovim sindromom ipak mogu doprinijeti društvu”. Te je potom dodao kako je “ispao čudovište jer je preporučio ono što se doista događa fetusima s Downovim sindromom. Budu abortirani”.

I tu je Dawkins, nažalost, u pravu, jer eugenički pobačaji diljem svijeta najviše pogađaju upravo djecu s Downovim sindromom.

Bilo bi zanimljivo vrlog znanstvenika suočiti s nekom od obitelji u kojoj žive djeca s Downovim sindromom, pa neka im pokuša objasniti kako je njihov život “nemoralan” i “neciviliziran”. Možda bi bilo dobro da popriča i s nekim od aktivista koji pokušavaju skinuti groznu društvenu stigmu s djece s Downovim sindromom i bore se za njihova prava i normalnu integraciju u društvu. Izjave poput ovih koje je dao Dawkins tu stigmatizaciju samo pojačavaju.

A što se “patnje” tiče, biologu treba svratiti pozornost na jedno istraživanje nedavno provedeno u SAD-u, a koje je u komentaru Dawkinsovih izjava prenio Life Site News po kojem je 99 posto ispitanika s Downovim sindromom reklo da se osjećaju “sretni”. Isto to je reklo i 99 posto njihovih roditelja, a 97 posto da su ponosni na njih. Tek četiri posto njih izjavilo je kako žali što su rodili dijete s Downovim sindromom.

Inače, Dawkins s tim svojim izjavama doista nema sreće u zadnje vrijeme. Nedavno je rekao kako su “pedofilski skandali u Britaniji izazvali pretjeranu osudu”, te kako postoji nešto što se zove “blaga pedofilija”, koja uključuje “dodirivanje”, te da je ne može “osuditi”.

G. An. | Bitno.net