ODGOVARA SVEĆENIK

Tko su redovnici i kada su nastali?

Tko su redovnici i kada su nastali? Ima li razlike između svećenika redovnika i dijecezanskih svećenika, petrovaca?

Tko su redovnici

Oduvijek je u zajednici Kristovih vjernika bilo odvažnih muževa i žena koji su Krista htjeli nasljedovati živeći svoja krsna obećanja u obilnijoj mjeri. Ostavljali bi roditeljski dom i sve što su imali, prihvaćali bi život po evanđeoskim savjetima provodeći ga u djevičanskoj čistoći, evanđeoskom siromaštvu i poslušnosti svojim poglavarima. Prvi takvi muževi javljaju se u Crkvi u 3. stoljeću, a posebno se način takva života razvija u 4. stoljeću. Redovnici u to doba žive u pustinjama, zasebno ili u zajednici, ali bez neke jače organizacije. Osnivači su im sv. Pavao Pustinjak, sv. Antun opat i sv. Atanazije.

Prvo sustavno redovničko pravilo napisao je na kršćanskom Istoku sv. Bazilije (4. stoljeće), a na Zapadu sv. Benedikt (5. stoljeće). Po njima se njihove zajednice i zovu bazilijanci i benediktinci. Na kršćanskom Istoku pravilo svetoga Bazilija ostalo je jedino redovničko pravilo do danas, a na Zapadu se javljalo više novih redovničkih pokreta u različitim razdobljima pa su se i redovnička pravila množila. Kad se raspadao jedan društveni ili kulturni sustav, obično se javljala nova redovnička zajednica kao reakcija na postojeće stanje u redovništvu ili društvu. Tako se benediktincima, utemeljiteljima hrvatske kulture u hrvatskim krajevima, koji su među Hrvatima imali više od trideset samostana, počeo nazirati kraj pojavom novih redova u 13. stoljeću, posebno franjevaca i dominikanaca, koji su se odmah uključili u život novooblikovanih europskih gradova. Tijekom povijesti razvilo se mnoštvo muških redovničkih zajednica. Neki su u hrvatskim krajevima izumrli, a novi su došli. Danas u Crkvi postoje brojne redovničke družbe, pa u vezi s tim postoji šala kako ni sam Papa ne zna koliko ima vrsta časnih sestara. Među Hrvatima djeluju benediktinci, cisterciti, dominikanci, franjevci različitih boja, isusovci, karmelićani, salezijanci…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redovnici su u nas većinom svećenici. S obzirom na svećenički red, svi su svećenici isti. Razlika je u tome što redovnici žive svoje svećeništvo među narodom Božjim promičući karizmu svoga utemeljitelja. Redovnički svećenici mogu raditi po župama kao i biskupijski svećenici ili živjeti po samostanima i djelovati kao svećenici po samostanskim crkvama u granicama dopuštene ovlasti.

fra Petar Lubina

Preuzeto iz knjige “Vjera u pitanjima”Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.


Objavljeno: 16. svibnja 2013.

Možda vam se svidi