ZVIJEZDA 'TEORIJE VELIKOG PRASKA' NAJAVIO HUMORISTIČNU SERIJU O NJEMU

Agnostik godinu dana živio doslovno po svim pravilima u Bibliji i naučio ovih 6 stvari

Valja naglasiti kako nisu svi zaključci A.J. Jacobsa podudarni s katoličkom vjerom – iako većina jest – niti su stajalište portala Bitno.net. Njihovo bogatstvo je u pitanju koliko jedan nevjernik može naučiti iz najvažnije knjige u ljudskoj povijesti, a navedeni zaključci svakako su vrijedni promišljanja. Posebno su zanimljiva ona opažanja koja otkrivaju duboke vjerske istine, poput važnosti rituala i zahvaljivanja Bogu

aj jacobs godinu dana živio po pravilima u bibliji

Foto: Shutterstock.com

Arnold Stephen “A. J.” Jacobs, agnostik odgajan u sekularnoj židovskoj obitelji, poznati je novinar i autor bestseller knjiga koji djeluje i živi u SAD-u.

Velik broj njegovih knjiga i članaka zasnovani su na društvenim eksperimentima koje ovaj simpatični pisac gotovo svake godine “priušti svojoj obitelji”.

Tako je jedne godine odlučio na mjesec dana ‘outsourcati’ svoj život skupini ljudi iz Indije koji su na sebe preuzeli sve njegove privatne i poslovne obveze: odgovaranje na e-mailove, čitanje priča za laku noć njegovu djetetu, pa čak i svađanje sa ženom. O tome je za magazin Esquire napisao i članak “My Outsourced Life”, a u šali zna reći kako mu je to bio najbolji mjesec u životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ništa manje ‘ekstravagantan’ članak – “Mislim da si debeo/la” – napisao je na temu življenja po ideji ‘radikalne iskrenosti’, pokretu koji je započeo terapeut Brad Blanton i čiji članovi izbjegavaju i najsitnije laži govoreći uvijek ono što im padne na pamet. Prema vlastitom priznanju radilo se o najgorem mjesecu u njegovu životu.

Jedan od najvećih i najizazovnijih iskustava, za koje otvoreno govori kako mu je promijenilo život, bio je eksperiment živjeti po svakoj zapovijedi zapisanoj u Bibliji i to u njezinu doslovnom tumačenju. O tome je 2007. napisao knjigu The Year of Living Biblically: One Man’s Humble Quest to follow the Bible as Literally as Possible.

Eksperiment je pokrenuo iz dva razloga. Prvi razlog je sekularni, ireligiozni odgoj koji je dobio u obitelji te je htio nešto naučiti o religiji. Drugi razlog bio je njegov strah zbog porasta fundamentalizma, osobito vjerskog. Stoga je odlučio postavio pitanje: “Što ako Bibliju zbilja shvatite doslovno?”

Prvi korak u njegovu pothvatu bio je naručiti različite verzije Biblija kako bi dobio potpuniju sliku zakona i propisa koji se pojavljuju u Starom i Novom zavjetu. Čitajući različita izdanja Svetog pisma nabrojao je više od 700 propisa kojih se trudi držati idućih godinu dana.

Od Deset zapovijedi do Levitskog zakonika, Jacobs je radikalno promijenio svoj život. Prestao se brijati, nije oblačio odjeću napravljenu od različitih tkanina, a prema vlastitom priznanju čak je jednom prilikom pokušao “kamenovati” preljubnika. Kao dokaz da se ozbiljno posvetio eksperimentu Jacobs navodi blizance koje je dobio tijekom te godine, citirajući, njemu vjerojatno omiljenu, biblijsku odredbu iz Knjige Postanka: “Plodite se i množite.”

Kako sam tvrdi, dvije vrste zakona bile su mu posebno izazovne:

1. Izbjegavanje malih grijeha koje činimo svaki dan (Jacobs priznaje kako je lako “ne ubiti” cijelu godinu, ali izbjegavati ogovaranje i laganje, pogotovo, kako u šali dodaje, u njegovu novinarskom poslu, je pravi izazov).

2. Zakoni koji te u 21. stoljeću mogu dovesti u neprilike na Zapadu (kao što je kamenovanje bludnika i preljubnika).

Svoje iskustvo o tom problemu ispričao je na TED konferenciji u prosincu 2007.: “Imao sam priliku kamenovati jednog preljubnika (smijeh publike). Bio sam u parku, obučen u svoju biblijsku odjeću (…) i prišao mi je jedan čovjek te me upitao: ‘Zašto si tako odjeven?’ Ispričao sam mu o svom projektu, a on mi je odgovorio: ‘Ja sam preljubnik, hoćeš li me kamenovati?’ Odgovorio sam: ‘To bi bilo super’ (smijeh publike). Čak sam i izvukao šaku punu kamenčića iz svog džepa koje sam nosio tjednima, a taj muškarac – starac u 70-im godinama – uzeo mi je kamenčiće iz ruke i bacio ih u moje lice. Ja sam ih potom bacio natrag na njega prisjetivši se retka: ‘Oko za oko, zub za zub’. To je bilo moje iskustvo kamenovanja.”

Ipak priznaje kako je cijela godina za njega bila izvanredno iskustvo: “Ovo je jedna od najvažnijih lekcija te godine: Pretvarao sam se da budem dobra osoba i zaista sam i postao malo bolja osoba”, poručio je na spomenutoj TED konferenciji.

Ono što ga je posebno iznenadilo bilo je koliko su se njegove misli i njegovo unutarnje raspoloženje promijenili zbog njegova ponašanja, premda je cijeli život bio uvjeren da se prvo trebaju mijenjati misli kako bi se moglo utjecati na djelovanje.

Svoja temeljna otkrića koja je zapazio u tom jednogodišnjem eksperimentu sažeo je u šest točaka. Ovdje valja naglasiti kako nisu svi njegovi zaključci podudarni s katoličkom vjerom – iako većina jest – niti su stajalište portala Bitno.net. Njihovo bogatstvo je u pitanju koliko jedan nevjernik može naučiti iz najvažnije knjige u ljudskoj povijesti, a navedeni zaključci svakako su vrijedni promišljanja. Posebno su zanimljiva ona opažanja koja otkrivaju duboke vjerske istine, poput važnosti rituala i zahvaljivanja Bogu, premda Jacobs ne može u potpunosti shvatiti njihovu punu dubinu i važnost):

  1. Bibliju ne treba čitati doslovno – to je nešto s čime bismo se kao katolici u mnogim slučajevima mogli složiti.
  2. Budite zahvalni – “Počeo sam primjećivati stotine malih dobrih stvari svakog dana koje sam uzimao zdravo za gotovo, naspram 3-4 stvari koje bi bile krive”, izjavio je Jacobs koji je, premda agnostik, čak počeo moliti molitve zahvale. “Za mene je to ključ do sreće”, nadodao je.
  3. Imajte poštovanja (prema svetomu, op.a.) – “Bez obzira ima li Boga ili ne, postoji nešto važno i prelijepo u ideji svetosti”, smatra ovaj novinar, posebno istaknuvši svetost Šabata, 7. dana u tjednu predviđenog za odmor. Jacobs, koji inače ima problema s radoholičarstvom, priznaje kako je doživio oslobođenje poštivajući jedan dan u tjednu kada ne treba raditi.
  4. Ne stavljajte ljude u stereotipe – tijekom vremena od godinu dana Jacobs je imao priliku razgovarati s brojnim kršćanima različitih denominacija, Jehovinim svjedocima, Židovima i sl. Pritom je naučio kako nisu svi ljudi, premda pripadaju istim pokretima, sljedbama ili religijama, isti ili jednaki u svom načinu razmišljanja i djelovanju.
  5. Ne odbacujte iracionalno – Kao sekularnog Židova koji je odgajan sa znanstvenim pogledom na život iznenadilo ga je koliko “iracionalnih sila” – kako ih on naziva – utječe na naš život. Dok je na početku bio kritičan prema naizgled nebitnim propisima u Bibliji poput nenošenja odjeće napravljene od različitih materijala, kasnije je shvatio kako je njegov život prepun “nebitnih rituala” kao što je puhanje svjećica na torti za rođendan. “Rituali su po sebi iracionalna stvar”, tvrdi Jacobs, dodajući pritom kako smatra da rituale ne treba odbaciti kako neki danas tvrde. Rješenje koje on predlaže jest da se “izaberu oni rituali koji ne štete”.
  6. Treba znati izabrati – s aspekta katoličke vjere vjerojatno najkontroverznija točka s ovog popisa. Jacobs tvrdi kako je pokušao živjeti godinu dana po Bibliji, ali da nije uspio jer je, dodaje, “to nemoguće”. Premda je to ispravno zapažanje, njegov pokušaj odgovora (posve iskren i ljudski, ali ništa manje netočan) jest u “odabiru pravih biblijskih dijelova”. Tako Jacobs naglašava pozitivne primjere iz Svetog pisma poput “ljubi bližnjeg svog”, tolerancije i milosrđa, ali odbacuje one dijelove koji govore o kamenovanju bludnica ili da je homoseksualnost grijeh (premda Biblija nigdje ne tvrdi da je istospolna sklonost grijeh već homoseksualni odnosi). Stoga bi ovu točku možda bolje bilo preformulirati u Treba znati tumačiti Sveto pismo u skladu s tradicijom Crkve, drevnim ocima i u kontekstu vremena u kojem je pisana. Tada također nećemo kamenovati bludnice, ali ćemo zadržati istinu o ljudskoj seksualnosti i cijeloj njegovoj ulozi kao djeteta Božjeg (ovdje zapravo dolazimo do ključne stvari: kad čovjek spozna da je dijete Božje onda osjećaj svetosti, poštovanja i zahvalnosti, kao i važnost rituala proizlazi iz te spoznaje i dobiva smisao).

Ovaj zanimljiv i poučan eksperiment uskoro bi trebao dobiti i svoju TV inačicu u vidu humoristične serije. Kako prenosi Relevant, jedna od najvećih američkih televizijskih kuća CBS naručila je pilot epizodu nove serije Living Biblically koju će producirati zvijezda serije ”Teorija velikog praska” Johnny Galecki.

Prema informacijama, serija je već nekoliko godina u pripremi, a uskoro bi napokon trebala ugledati svjetlo dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tino Krvavica | Bitno.net

Objavljeno: 13. veljače 2017.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi