Evanđelje nam kaže da, ako te obuzme velika napast, prvo što treba učiniti jest ponašati se kao dijete u velikoj opasnosti: ono trči u zagrljaj tati ili mami i tamo traži zaštitu. Molite da ne padnete u napast (Mt 4,10).

Moguće je ipak da ta metoda, iako je utemeljena na evanđelju, nije dovoljna pomoć. Zato ti savjetujem da poradiš na samomu sebi, da usredotočiš svoj napor i svoju volju na osobu Isusa Krista.

Kada bi vidio Isusa pored sebe, kao što su ga vidjeli apostoli, tvoje bi ponašanje vjerojatno bilo drukčije. Ne želiš razočarati toga prijatelja koji te vodi prema onomu najboljem u tebi. Učini sve što možeš da stvari vidiš pozitivno. Ako previše misliš na napast protiv koje se boriš, ona će obuzeti sve tvoje misli i sav tvoj unutarnji krajolik. Zato gledaj u Gospodina, gledaj na što te on poziva.

Kada mlade planinare uhvati vrtoglavica na litici uz koju se penju, bolje je gledati prema gore nego prema dolje. To sam često vidio.

Zaokupi svoj duh drugim stvarima koje će te pozitivno motivirati. Ako su ti misli zaokupljene, nećeš se uzaludno baviti idejom koju želiš istjerati iz glave.

Neka ti pomogne tvoj duhovni pratitelj. Govoriti o tim stvarima već je dobra terapija. Na tomu području šutnja teško pada. Bog preporučuje jasnoću i pronicavost pa će ti tvoj duhovnik ili osoba u koju imaš puno povjerenje pomoći da bolje vidiš što ti se događa.

Sve to možda još uvijek neće biti dovoljno.

Usprkos svim naporima napast može biti uporna, može se vraćati. U tomu slučaju reci sam sebi da ćeš je ″izmoriti″ koliko god budeš mogao! Nemoj se uzrujavati, nemoj očajavati. Koliko god možeš, ne obraćaj pozornost na tu misao. Sjetimo se scenarija s mladom ženom o kojoj smo već puno toga rekli: zamislimo da je bez razmišljanja bacila u smeće gnjusna pisma manijaka koji je proganja, da je poklopila slušalicu čim je čula njegov glas. Ne bi bilo dobro da po cijeli dan razmišlja o njemu, da se strese kad god zazvoni telefon i da se boji otvoriti poštanski sandučić. Najbolje će biti ako bude uživala u vremenu koje provodi s mužem, ako se bude radovala toj ljubavi i ako bude učinila sve što može da bude sretna s njim. Neka ne raspravlja telefonom s muškarcem koji je proganja. Neka se posveti vlastitoj sreći, posve jednostavno i vedro. Neugodni će pozivi jednoga dana prestati, taj će se čovjek umoriti. Taj isti scenarij moguć je i kod tebe.

Gornji tekst izvadak je iz knjige Michela Tournadea “Filotea 21. stoljeća”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.