Jeste li znali da svaki mjesec ima tradicionalnu katoličku pobožnost?  U veljači ćemo se koncentrirati na pobožnost Svetoj obitelji. Ove se godine svakoga mjeseca koncentrirajmo na jednu pobožnost kako bismo rasli u svojoj vjeri i vjerskim tradicijama!

Kako biste zapamtili, napravite si podsjetnike, zabilježite datume na kalendaru, i svakoga dana u mjesecu molite određene molitve. Možete moliti molitvu već povezanu s pojedinom pobožnošću ili vlastitu molitvu.

Veljača je posvećena Svetoj obitelji. Isus, Marija i Josip u umjetnosti se često prikazuju sasvim jednostavno. Čak su i aureole oko njihovih kreposnih glava jednostavne, barem kada ih se prikazuje kao Svetu obitelj. (Kada se Mariju prikazuje kao Kraljicu neba, to bude drugačiji – i veoma detaljan – prikaz.)

Oni djeluju jednostavno ne samo zato što su ponizni, nego i zato što je svetost jednostavna, koliko god ona znala biti teška. Nemaju kompliciranih tajnih ciljeva koje kriju jedni od drugih, nisu zlonamjerni, ne manipuliraju drugima kako bi sve bilo po njihovome, i sve do danas služe Bogu služeći Njegovu narodu – nama.

Nijedna obitelj nije savršena, a nakon nedavno završenog živahna blagdanskog razdoblja, možda se još dobro sjećamo svojih obiteljskih neslaganja. Nazivamo se prakticirajućim katolicima jer se unatoč svim disfunkcionalnostima u svojim obiteljima i dalje trudimo. Sjetite se da su Marija i Josip bili izgubili Isusa na tri dana, a ipak su sveci. Čak i ako nam se čini da smo zakazali, i dalje možemo biti sveci, naročito ako molimo Svetu obitelj za pomoć. Usredotočimo se na svoje obitelji i na to da pomažemo jedni drugima biti svetiji.

Pitanja za razmišljanje o Svetoj obitelji:

– Koju biste osobinu Svete obitelji htjeli nasljedovati?

– O čemu najčešće razmišljate u vezi sa Svetom obitelji?

– Što Mariju čini divnom majkom?

– Što čini Josipa predanim ocem?

– Zašto nam je Bog dao Svetu obitelj za uzor?

– Što možete učiniti u svojoj obitelji i među drugim ljudima kako biste promicali važnost obitelji i bezuvjetne ljubavi?

– Kako možete pomoći udovicama, siročadi i ljudima koji su potekli iz obitelji bez ljubavi da pronađu Krista?

– Zašto vam je obitelj toliko važna u duhovnome i društvenome smislu?

Blagdani u veljači:

Izazov za veljaču:

Neka vam vaša obitelj ovoga mjeseca bude prioritet. Kako to učiniti? Izmolite devetnicu Svetoj obitelji. Isplanirajte kako ćete posvetiti vrijeme koje provodite s obitelji (i drugima, možda sa starcem ili staricom iz susjedstva), kvalitetnom povezivanju licem u lice, naročito u razgovoru o Bogu. Izvedite jednoga člana obitelji i počastite ga nečim lijepim, kako bi svatko spoznao Kristovu ljubav i znao da je važan Bogu, vama i obitelji.

Izvor: Catholic Link | Prijevod: Ana Naletilić

Članak je preveden i objavljen uz dopuštenje nositelja prava. Sva prava pridržana.