Papa Franjo u nedjelju će povesti molitvu krunice kako bi otvorio jednomjesečni molitveni maraton za okončanje pandemije koronavirusa, piše CNA.

Papina molitva bit će emitirana uživo, 1. svibnja u 18 sati, iz Gregorijanske kapele u Bazilici sv. Petra.

Time će krenuti svakodnevna molitva krunica kroz mjesec dana, a molit će ih se u katoličkim svetištima diljem svijeta na nakanu okončanja pandemije i povratka rada i društvenih aktivnosti.

Obitelji, tinejdžeri i adolescenti iz Rima i okolice povest će molitvu krunice s papom Franjom.

Tom će prigodom papa Franjo i blagosloviti krunice koje će potom biti poslane u 30 marijanskih svetišta, odakle će je se tijekom molitvenog mjeseca prenositi uživo.

Među uključenim svetištima su i Naša Gospa od Walsinghama u Engleskoj, Bazilika Bezgrešnog Začeća u SAD-u, Naša Gospa od Częstochowe u Poljskoj, Blažena Djevica od Krunice u Južnoj Koreji, Naša Gospa od Aparecide u Brazilu, Naša Gospa od Mira i Dobroga Putovanja na Filipinima, Naša Gospa od Knocka u Irskoj, Djevica Siromašnih u Banneuxu u Belgiji, Notre Dame d’Afrique u Alžiru, Naša Gospa od Krunice u Fatimi u Portugalu i Naša Gospa od Zdravlja u Indiji.

Marijanska svetišta uključena u inicijativu koja se nalaze u Italiji uključuju Sveti Dom u Loretu i Svetište Djevice od Krunice na Pompejima.

Ostala globalna svetišta su Isus Spasitelj i Majka Marija u Nigeriji, Bazilika od Objave u Nazaretu, Naša Gospa od Lujana u Argentini, Svetište Kraljice Mira u Međugorju u Bosni i Hercegovini, Katedrala sv. Marije u Australiji, Naša Gospa u Lourdesu u Francuskoj, Meryem ana u Turskoj, Nuestra Señora de la Caridad del Cobre na Kubi, Naša Gospa od Nagasakija u Japanu, Nuestra Señora de Montserrat u Španjolskoj, Notre Dame du Cap u Kanadi, Nacionalno svetište Naše Gospe Ta’ Pinu na Malti, Nuestra Señora de Guadalupe u Meksiku, Majka Božja u Zarvantysiji u Ukrajini, Altötting u Njemačkoj, i naša Gospa od Libanona u Harissi u Libanonu.

Papa Franjo također će zatvoriti mjesec krunice, predvodeći molitvu u Vatikanskim vrtovima 31. svibnja.

Inicijativa, koju je pokrenulo Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije, predstalja odgovor na Papinu zamolbu.

“Papa Franjo želi uključiti sva svjetska svetišta u ovu inicijativu, kako bi ona mogla postati motori molitve čitave Crkve”, stoji u priopćenju. “Inicijativu se provodi u svjetlu biblijskog izraza: ‘Crkva se svesrdno moli Bogu’ (Djela apostolska 12:5)”.

Vatikanski ured za evangelizaciju rekao je kako je “proširio ovaj poziv na sva svetišta svijeta kako bismo promicali raspršivanje inicijative na relevantne regije, kako bismo dosegli svećenike, obitelji i sve vjernike, pozivajući ih da se pridruže ovoj molitvi za zagovor i nadu Blaženoj Djevici Mariji”.

Svi katolici pozvani su sudjelovati u dnevnoj molitvi kadgod i gdjegod su u stanju, piše u priopćenju.

Liturgijski vodič, dostupan na engleskom, španjolskom i talijanskom može se pronaći na web-stranicama Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije.