Sporazum Vatikana i Kine: Vatikan je, navodno, kao jedan od prvih koraka zatražio od dvojice biskupa “podzemne” Crkve da “ustupe” svoja biskupska mjesta dvojici donedavno ekskomuniciranih biskupa koje priznaju kineske vlasti.

Sporazum Vatikana i Kine

Sporazum Vatikana i Kine ušao je, čini se, u fazu implementacije/Foto: Shutterstock

Službena vatikanska delegacija boravila je prošlog tjedna u Kini radi pregovora o implementaciji sporazuma Vatikana i Kine potpisanog u rujnu ove godine.

Delegacija je Kinu posjetila kako bi razgovarala s “vladinim i crkvenim službenicima” o radu na “praktičnim koracima” u implementaciji, potvrdio je Greg Burke, voditelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, za Global Times (radi se o novinama u vlasništvu medijske tvrtke “People’s Daily” koja predstavlja službeno glasilo Komunističke partije Kine).

Detalji sporazuma do danas nisu objavljeni, no smatra se da se on temelji na kompromisu u kojem će Vatikan dati određene ovlasti komunističkim vlastima u imenovanju biskupa, s čime će smanjiti pritisak na “podzemnu” Crkvu koja je u zadnje vrijeme bila pod jakom represijom vlasti.

Također, u sklopu približavanja Svete Stolice i najmnogoljudnije zemlje svijeta papa Franjo povukao je ekskomunikacije za osam kineskih biskupa koje su kineske vlasti imenovale bez papinskog mandata.

Biskup Huang Bingzhang, jedan od prelata za koje je povučena ekskomunikacija, potvrdio je kako je zajedno sa šest ostalih (osmi, Tu Shihua, preminuo je prošle godine) sudjelovao na sastanku.

“Sastanak s biskupima više je od kurtoaznog posjeta te se na njemu razgovaralo o nekim specifičnim pitanjima”, izjavio je Huang za Global Times.

Isti medij prenio je izjavu Wanga Meixiua s Kineske akademije društvenih znanosti, koji smatra kako je jedan od razloga sastanka konkretan dogovor o biskupijama koje će donedavno ekskomunicirani biskupi preuzeti, kao i njihove dužnosti i odgovornosti u biskupijama.

Wang je također istaknuo kako je jedna od tema vjerojatno i slučaj “podzemnih” biskupa koje do sada kineske vlasti nisu priznavale, tj. kako priznati te biskupe.

Treća točka koju je naglasio jest izbor i imenovanje prelata u biskupijama u kojima je biskupsko mjesto upražnjeno.

Prema pisanju portala AsiaNews, kao jedan od prvih koraka Vatikan je zatražio od dvojice biskupa “podzemne” Crkve (koja je vjerna Svetoj Stolici te čije je biskupe imenovao Vatikan, za razliku od “državne” Crkve čije biskupe postavlja Kina) da “ustupe” svoja biskupska mjesta dvojici od gore spomenutih osam biskupa za koje su povučene ekskomunikacije.

Radi se o slučajevima Vincenta Guoa Xijina, “podzemnog biskupa” Mindonga, te Petera Zhuanga Jianjiana, “podzemnog biskupa” Shantoua, o kojima smo već pisali. Oni su prije godinu dana zamoljeni (navodno je to bio jedan od uvjeta da se potpiše vatikansko-kineski sporazum) da odstupe sa svoje dužnosti kako bi na njihovo mjesto mogla doći dva “državna” biskupa. Zauzvrat bi trebali dobiti mjesta pomoćnog biskupa ili biskupa emeritusa u istoj biskupiji te priznanje kineskih vlasti koje su ih dotad progonile.

Na taj bi se način spojile “podzemna” i “državna” biskupija.

Slučaj je tada izazvao oštru reakciju kardinala i bivšeg biskupa Hong Konga, Josepha Zena, koji je u otvorenom pismu napisao kako Vatikan “prodaje” Crkvu u Kini tražeći sporazum s totalitarnim režimom (pritom je kardinal Kinu usporedio s Herodom, upitavši: “Možete li zamisliti dogovor svetog Josipa s kraljem Herodom?”).

Prema pisanju Asia Newsa, monsinjor Vincent Guo Xijin prošlog je tjedna boravio u Pekingu gdje se sastao s mons. Claudiom Mariom Cellijem koji mu je uručio pismo s potpisom vatikanskog državnog tajnika, kardinala Pietra Parolina, te kardinala Fernanda Dilonija, prefekta Kongregacije za evangelizaciju naroda. U pismu je zatraženo od biskupa Guoa da svoje mjesto ustupi “državnom” biskupu Vincenzu Zhanu Silu. Mons. Celli navodno je pritom poručio biskupu Guou kako je sam papa Franjo tražio od njega ovu gestu poslušnosti “i žrtve za opću situaciju Crkve u Kini”.

Mons. Vincent Guo Xijin (lijevo), mons. Claudio Maria Celli (sredina) i “državni” biskup Vincenzo Zhan Silu (desno) tijekom sastanak u Pekingu/Foto: Asia News

Prema izvještaju koji navodno posjeduje AsiaNews, papa Franjo izrazio je veliku zahvalnost mons. Guou te ga zatražio da se osobno nastavi brinuti o pastoralnim potrebama podzemnih župa, ali i da pronađe “određeni stupanj sjedinjenja” s biskupom Zhanom Siluom.

Na istom je sastanku mons. Celli navodno objavio i promjenu na biskupskom mjestu Shantoua. Tamo će biskup Peter Zhuang Jianjian, član “podzemne” Crkve, ustupiti svoje mjesto “državnom” biskupu Giuseppeu Huangu Bingzhangu.

Biskup Huang istaknuo je pak za Global Times kako je “krivo” shvaćanje prema kojem su podzemni biskupi “odstupili” u korist biskupa “državne” Crkve, nazvavši to “normalnom promjenom pozicije” zbog praktičnih potreba crkvenih poslova.

Promjenu je nazvao i “novim modelom” za dvije strane, izjavivši kako bi on trebao biti prihvaćen s više dobre volje.

S druge strane, AsiaNews javlja kako su mnogi svećenici i vjernici ožalošćeni zbog takvog tijeka događaja jer su se u prošlosti stvari odvijale na suprotan način. Kada bi se neki biskup “državne” Crkve pomirio sa Svetom Stolicom, navodno bi “podzemni” biskup ostao na svojoj funkciji dok bi državni preuzeo mjesto pomoćnog biskupa.

Podsjećamo, sporazum Vatikana i Kine koji bi trebao donijeti ujedinjenje dviju crkvenih stvarnosti u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, izazvao je brojne negativne komentare kao i strahove da će Komunistička partija Kine ubuduće biti ta koja će odlučivati o imenovanju prelata.

Papa Franjo odbacio je takve optužbe u intervjuu tijekom povratka iz pohoda baltičkim zemljama.

“Ne! Radi se o razgovoru o potencijalnim kandidatima, ali Rim imenuje, papa imenuje biskupe.”

Istaknimo i kako su nakon potpisivanja dogovora lokalne vlasti u Kini uništile dva Gospina svetišta.

Tino Krvavica | Bitno.net