Povijesni dogovor o imenovanju biskupa između Vatikana i Narodne Republike Kine mogao bi biti potpisan u idućih nekoliko mjeseci čime bi se riješio dugogodišnji spor između najmnogoljudnije i najmanje zemlje na svijetu.

Kako javlja agencija Reuters, visoki vatikanski dužnosnik potvrdio je u četvrtak postojanje okvirnog sporazuma o imenovanju biskupa čije bi potpisivanje predstavljalo jedan od najvažnijih koraka prema ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa, prekinutih prije 70 godina.

Pitanje imenovanja biskupa jedno je od glavnih kamena spoticanja između Vatikana i komunističke Kine u kojoj je Crkva podijeljena na “podzemnu” Crkvu vjernu Papi i službeno Katoličko patriotsko udruženje kojim upravlja Partija (a koju Vatikan ne priznaje), imenujući biskupe bez suglasnosti Svete Stolice. S druge strane kineske vlasti ne priznaju biskupe koji su zaređeni s podrškom Vatikana.

Trenutno postoji sedam nevaljano zaređenih biskupa koje je Vatikan ekskomunicirao. Njih pet, pak, zatražilo je oprost od Pape te zamolilo za Crkvenu potvrdu.

Prema informacijama koje donosi Reuters, novi sporazum omogućio bi Svetoj Stolici da zajedno s kineskim vlastima odlučuje o imenovanju budućih biskupa. Time bi 12 milijuna katolika, koliko ih se procjenjuje da živi u Kini, bilo bliže jedinstvu.

“Sporazum nije najbolji, ali ne znamo kakva će se situacija razviti za 10 ili 20 godina. Moglo bi biti i gore”, izjavio je Reutersov sugovornik.

“I nakon njega bit ćemo poput ptice u kavezu, ali će kavez biti veći. Situacija nije jednostavna. Patnja će se nastaviti i morat ćemo se boriti za svaki centimetar kako bi povećali taj kavez”.

Izvor je pritom odbacio nedavne izjave kardinala i bivšeg biskupa Hong Konga, Josepha Zena, koji je napisao kako Vatikan “prodaje” Crkvu u Kini tražeći sporazum s totalitarnim režimom (pritom je kardinal Kinu usporedio s Herodom, upitavši: “Možete li zamisliti dogovor svetog Josipa s kraljem Herodom?”).

Otvoreno pismo kardinala Zena, napisano nakon osobnog susreta sa Svetim Ocem, podignulo je veliku prašinu u Vatikanu.

Slučaj dvojice biskupa

Povod pismu bio je slučaj dvojice valjano zaređenih biskupa, vjernih Svetoj Stolici, koje je sam Vatikan zamolio da odstupe kako bi “napravili mjesta” za nevaljano zaređene biskupe bliske kineskim vlastima. Reutersov izvor pritom je istaknuo kako je papa Franjo, suprotno mišljenjima koja su se pojavila, odobrio taj potez prema kojem bi legitimni biskupi dobili niže “funkcije” (biskup emeritus i pomoćni biskup) dok bi na njihovo mjesto upravitelja biskupija došla dva trenutno ekskomunicirana biskupa. Dogovor podrazumijeva i da kineske vlasti priznaju oba biskupa vjerna Papi koje je Partija dosad progonila.

I dok isti izvor tvrdi kako su oba biskupa pristala na žrtvu radi “većeg dobra Crkve”, portal AsiaNews koji je prvi objavio priču, piše da biskup Peter Zhuang (jedan od dvojice koji su zamoljeni da odstupe) nije mogao suspregnuti suze kad je čuo zahtjev vatikanskih diplomata koji su ga pozvali na sastanak u Peking.

Ovaj iznimno rijedak i neobičan potez Svete Stolice zabrinuo je i iznenadio mnoge članove “podzemne” Crkve. Dapače, vijesti o dogovoru Vatikana i Kine prema kojem bi došlo do ujedinjenja Crkve u Kini, ali još uvijek pod određenom kontrolom Partije već duže vremena budi strah među “podzemnim” katolicima.

Tako je 2016. britanski The Daily Telegraph objavio riječi oca Donga Baloua: “Patimo poput Isusa na križu. Borimo se za vjerske slobode i slijedimo Evanđelje, ali ne podržava nas niti Rim, niti Kina” (važna je informacija kako se samo nekoliko mjeseci kasnije pojavila vijest o navodnim nelegetimnim biskupskim ređenjima i u “podzemnoj” Crkvi, kao vrsti pobune protiv dogovora Rima i Pekinga, zbog čega se situacija dodatno zakomplicirala).

I sam zabrinut, kardinal Zen, poznat po svojoj borbi za ljudska prava i protiv totalitarnog komunističkog režima, odletio je za Rim gdje se 12. siječnja susreo s papom Franjom, donijevši mu i pismo biskupa Zhuanga. Kardinal navodi kako je tijekom polusatnog razgovora Sveti Otac izjavio: “Da, rekao sam im (vatikanskim diplomatima) da se ne smije dogoditi još jedan slučaj Mindszenty”.

Mađarski kardinal József Mindszenty sukobio se s tadašnjim komunističkim režimom koji ga je zatvorio nakon isceniranog suđenja. Tijekom Mađarske revolucije 1956. kardinal Mindszenty iskoristio je mogućnost kako bi pobjegao iz zatvora te se sklonio u američku ambasadu u Budimpešti u kojoj je boravio idućih 15 godina u nemogućnosti da napusti zemlju. Godine 1971. dopušten mu je odlazak iz zemlje, a na njegovo je mjesto Vatikan kasnije instalirao Lászlóa Lékaija, koji je puno više surađivao s komunističkim vlastima (što je naišlo i na pohvale i na kritike).

Kardinal Zen istaknuo je kako bi se ove papine riječi trebale ispravno protumačiti kao riječi “utjehe i ohrabrenja” njegovo “braći koja trpe u Kini”.

Vatikan i Kina, dogovor, kardinal Zen

Kardinal Zen pruža pismo papi Franji

Brojni mediji opisali su poruku Svetog Oca kao suprotnu onome što čini vatikanska diplomacija što je uskoro demantirala sama Sveta Stolica objavivši priopćenje u kojem stoji kako je papa Franjo, po pitanju Kine, “u stalnom kontaktu sa svojim suradnicima” koji ga “vjerno i detaljno obavještavaju o situaciji Katoličke Crkve u Kini”. U tekstu je također istaknuto kako je “žalosna i iznenađujuća” činjenica da neki u Crkvi tvrdi drugačije, “potičući zbunjenost i kontroverze”.

Na prigovore kardinala Zena prekjučer je, u razgovoru za Vatican Insider (sažetak intervjua na hrvatskom jeziku možete pročitati OVDJE), odgovorio i šef vatikanske diplomacije, Državni tajnik, kardinal Pietro Parolin.

“Smatram da ne postoji osobno gledište s kojega bi netko mogao isključivo prosuđivati što je dobro za katolike u Kini. Potrebno nam je više poniznosti kao i duha vjere, a također više opreza i umjerenosti kako ne bismo upali u polemiku koja ranjava zajednicu i sprječava nadu u bolju budućnost”.

“Želio bih jasno reći da Crkva nikada neće zaboraviti prošle i sadašnje kušnje i patnje kineskih katolika. Radi se o velikom blagu za univerzalnu Crkvu. Stoga, kineskim katolicima želim bratski poručiti: s vama smo, ne samo u molitvama već i u našem svakodnevnom opredjeljenju da vas pratimo i podržavamo na putu (ostvarivanja) punog zajedništva”, istaknuo je kardinal Parolin dodavši da je namjera Svete Stolice pridonijeti životu Katoličke Crkve u Kini, dobru kineskog naroda i miru u svijetu.

Uskoro je uslijedio i drugi odgovor kardinala Zena u kojem je poručio kako nikada nije na svom blogu napisao da Papa ne zna što rade vatikanski diplomati, ali da zna ono što je Sveti Otac rekao nadbiskupu Saviu Hon Tai-faiju (koji je također s papom Franjom razgovarao o slučaju dva biskupa): “Zašto ta grupa (vatikanski diplomati) nisu razgovarali sa mnom (o nedavnim imenovanjima)?”

“Ono što mi je rekao Papa je istina: da je njegovo mišljenje drugačije od njihovog”, napisao je kardinal Zen, kritizirajući priopćenje Svete Stolice.

“Naravno da sam znao da će moje prvo priopćenje izazvati kontroverze, ali ne i zbunjenost. Nadam se da će im kontroverza pomoći da priznaju kako rade krivo i da se odmaknu od litice”.

Spomenimo kako su upravo jučer u Narodnoj Republici Kini na snagu stupila nova ograničenja prema religijama. Kako javlja UCANews, novi propisi kineskih vlasti kojima su postroženi uvjeti za registraciju mjesta bogoslužja mogli bi otežati održavanje svetih misa pripadnicima “podzemne” Crkve.

Tino Krvavica | Bitno.net