Umirovljeni pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić preminuo je danas u 78. godini života. Pozaić je bio jedan od pionira bioetike u Hrvatskoj te se snažno zalagao za zaštitu ljudskog života od začeća do prirodne smrti. U svojim je, nerijetko vatrenim, propovijedima redovito upozoravao na opasnosti modernih ideologija koje negiraju svetost života i važnost obitelji. Bio je i žestok kritičar rada Željka Jovanovića, bivšeg ministra znanosti iz redova SDP-a, a osobito njegovog prijedloga zdravstvenog odgoja. U nastavku podsjećamo na neke njegove citate i poruke osobito iz 2012. i 2013. kada su teme zdravstvenog odgoja u školama i liberalizacije zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji bile glavne teme u hrvatskoj javnosti.

O ‘kršćanofobiji’

“Oni koji žive Blaženstva susreću progone: kršćanofobija poprima bolne razmjere u svijetu, i u Lijepoj našoj domovini, a manifestira se putem kulturalne revolucije: izopačenje ljestvice vrednota; pobrkani su sredstva i ciljevi, vrednote i vrijednosti, ono što se može kupiti i prodati, i ono što nema cijene: osoba, savjest i sloboda, čast i dostojanstvo.” (Homilija na svetkovinu Svih Svetih 1. studenog 2013., Mirogoj).

O zaštiti života, čovjeku i ideologijama

“Tko njiše kolijevku, njiše i budućnost Hrvatske!” (Homilija na četvrtu korizmenu nedjelju, 30. ožujka 2014., crkva Sv. Vida u Brdovcu)

„Djeca nisu vlasništvo države, izručena na milost i nemilost trenutačnog režima, nikakva navodna znanost, nikoji režim ne smije izvrgavati djecu pokusima. Ljudska prava i prava djeteta ne proizlaze iz političkih zakona. Zakon ih samo deklarira i mora ih štititi.” (Homilija za Dan posvećenog života, 2. veljače 2013., Zagreb).

“Neo-komunistička i liberalno-fašistička kulturno-antropološka revolucija ne poznaje čovjeka kakav je do sada bio poznat: ens rationale = razumno biće,  homo sapiens = mudro biće, imago Dei = slika Božja. Čovjek je sada stroj za udovoljavanje seksualnih poriva: ne prepoznaje ni zadivljenost ni zaljubljenost, ni ljubav ni rađanje, ni čistoću ni vjernost, ni žrtvu ni solidarnost.” (Okrugli stol “Jovanovićev zakon o spolnom odgoju u školama je poguban”, 9. siječnja 2013.)

“Ako je Bog odbačen, prestaju vrijediti i naravni i Božji zakon, gubi se i čovjek i obitelj i narod. Kada laž zamijeni istinu: zlo postaje lijepo, grijeh privlačan, a sveto izrugano.” (Homilija na svetkovinu Svih Svetih 1. studenog 2013., Mirogoj).

“Poznato je kako postupa otac laži: najprije laže – da embrio nije čovjek, onda ga ubija; najprije laže da brak i obitelj nisu temelj sadašnjosti i budućnosti, onda ih razara – i donosi takve zakone. Kao da nije zapisano, kao da nismo čitali o Sotoni: ‘Ne stajaše u istini jer nema istine u njemu; kad govori laž, od svojega govori jer je lažac i otac laži – čovjekoubojica od početka’ (Iv 8,44).” (Konferencija za tisak o prijedlogu Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, 7. srpnja 2012., Zagreb)

O prizivu savjesti

“U društveno-političkom životu ima nastojanja da se ljudi vjerske motivacije, i takve ustanove, uklone iz javnog života, prisiljavajući ih da pogaze svoju savjest, svoja moralna i vjerska uvjerenja, da, unatoč svojem bogatom znanju, stečenim vještinama, posvjedočenoj ljubavi prema čovjeku, napuste svoju profesiju. (…) Treba se oduprijeti pokušajima javnog zavođenja i pritisaka kojima se nameću lažne vrednote u svijet djece i mladih, u svijet odraslih i obitelji. Moralna istina o javnom životu ne smije biti izdana, niti ugušena, ako ljubimo našu domovinu i njezinu budućnost i Dekalog i Hipokrat moraju imati pravo javnosti.” (Kateheza zdravstvenim djelatnicima, 27. ožujka 2012., Zagreb).

O važnosti posvećenih osoba

“Usred pustinje života, usred izopačenosti, oni u progonu i izbjeglištvu, oni u osobnim usponima i padovima, mnogi pojedinci i obitelji, stariji i mlađi u potrazi za istinom i smislom života raduju se kad naiđu na posvećene osobe i zajednice, ‘studence vode žive’. Raduju se u nadi da će posvećeni štititi vjerno i beskompromisno svaki život i svako dijete i dostojanstvo svake ljudske osobe stvorene na sliku Božju.” (Homilija za Dan posvećenog života, 2. veljače 2013., Zagreb).