U koncelebraciji su bili predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica dr. o. Vinko Mamić te tridesetak svećenika većim dijelom redovničkih poglavara.

Govoreći o blagdanu Prikazanja Gospodinova u hramu, biskup Pozaić je u homiliji rekao kako čin prikazanja i otkupljivanja prvorođenca ističe činjenicu da su djeca dar Božji, dragulj koji treba brižno čuvati i njegovati, odgajati sa strahopoštovanjem. „Djeca nisu vlasništvo države, izručena na milost i nemilost trenutačnog režima, nikakva navodna znanost, nikoji režim ne smije izvrgavati djecu pokusima. Ljudska prava i prava djeteta ne proizlaze iz političkih zakona. Zakon ih samo deklarira i mora ih štititi”, istaknuo je biskup.

U nastavku homilije podsjetio je kako Biskupska sinoda o novoj evangelizaciji održana proteklog listopada u Rimu nije mogla zaboraviti članove Crkve koji žive u staležu posvećenog života te se svakog dana prikazuju poput Isusa u hramu za spas čovjeka i svijeta. Osobe posvećenog života usred ovoga svijeta svjedočanstvo su onostranosti neprolaznosti, vječnoga života i živi poziv u našu domovinu koja je na nebesima. Redovnice i redovnici, svi pripadnici posvećenog života sami po sebi već su navještaj, evangelizacija onih vrednota koje su temelj i opravdanje ljudskog života u svim pogodnim i nepogodnim okolnostima na ovozemaljskom životnom putovanju, rekao je biskup. Crkva s radošću prepoznaje prisutnost mnogih žena i muškaraca koji su svojim životom postali znak evanđelja, bilo usred svijeta, bilo skrivene i dobro poznate, cijenjene i voljene u ljepoti klauzure i kontemplacije. I po njima Kristova ljubav, caritas, pokreće i mijenja povijest, čuva nadu u pobjedu dobra, istine i pravde i oni svjedoče „vrata paklena neće nadvladati”, istaknuo je biskup Pozaić.

Usred pustinje života, usred izopačenosti, oni u progonu i izbjeglištvu, oni u osobnim usponima i padovima, mnogi pojedinci i obitelji, stariji i mlađi u potrazi za istinom i smislom života raduju se kad naiđu na posvećene osobe i zajednice, ‘studence vode žive’. Raduju se u nadi da će posvećeni štititi vjerno i beskompromisno svaki život i svako dijete i dostojanstvo svake ljudske osobe stvorene na sliku Božju, istaknuo je biskup. Na kraju mise redovnice i redovnici obnovili su svoje zavjete, a potom je riječ zahvale predvoditelju slavlja uputio dr. Mamić. Biskupu Pozaiću čestitao je osmu obljetnicu imenovanja za zagrebačkog pomoćnog biskupa. Sve pak je pozvao na povezanost u molitvi „kako bi ovaj svijet upoznao da nas je Bog izabrao i za svoje glasnike odredio”. (ika/bitno.net)