Kako bi nadoknadilo deficit od gotovo devet milijuna američkih dolara uzrokovan smanjenim brojem hodočasnika zbog pandemije koronavirusa, Svetište u Lourdesu pokrenut će online hodočašća, donosi Crux.

Kampanja pod nazivom „Lourdes United“ bit će pokrenuta 16. srpnja, a uključivat će 15-satni prijenos svetih misa, molitve krunice i drugih molitvi na deset svjetskih jezika.

„Lourdes treba svijet, a svijet treba Lourdes. U Lourdesu su nebrojeni volonteri pronašli smisao svoga života kroz bratski odnos s bolesnima, osobama s invaliditetom ili krhkim ljudima. Ono je i škola života za desetke tisuća mladih koji u međunarodnoj atmosferi izražavaju svoju vjeru“, kazao je rektor Svetišta mons. Olivier Ribaeau Dumas

U izjavi objavljenoj na službenoj mrežnoj stranici sam kako će kampanja „Lourdes United“ povezati sve one vjernike diljem svijeta koji u Lourdesu prepoznaju svjetionik vjere, predanja, dijeljenja i nade“.

„Svijet je suočen s neviđenom ekonomskom i društvenom krizom povezanom sa snažnom željom za otkrivanjem smisla u svemu onome što se do sada dogodilo. Bratstvo, darežljivost i nada koje je Svetište donosilo protekle 162 godine nikada nisu bili potrebniji. Stotine tisuća poruka, vapaja za pomoći, vapaja boli, ali i svjedočanstva nade i dalje dolaze do Lourdesa“, stoji u poruci organizatora kampanje online hodočašća.

Lurd (Lourdes), mali grad s oko 15 tisuća žitelja, u jugozapadnoj Francuskoj, na rijeci Gave de Pau u Pirenejima, značajno je i omiljeno hodočasničko odredište. Godine 1858., četrnaestogodišnjoj Bernardici Soubirous, u tom se mjestu osamnaest puta ukazala Blažena Djevica Marija. Papa Pio IX. ovlastio je 1862. mjesnog biskupa da dopusti štovanje Blažene Djevice Marije Lurdske. Bernardette Soubirous proglašena je blaženom 1927., a svetom 1933.

Godišnje Lurd posjeti više od 6 milijuna hodočasnika. Dodajmo kako uz mjesto ukazanja hodočasnici posebno posjećuju bazene kako bi se okupali u ljekovitoj vodi iz tamošnjeg izvora. U Lurdu su zabilježena i dokumentirana brojna čudesa. Svjedočanstva govore o tisućama, od kojih je Crkva do sada službeno priznala 70.

Podsjetimo, zbog pandemije koronavirusa, Lourdes po prvi puta u povijesti svoja vrata zatvorio 17. ožujka, a bazeni s izvorskom vodom zatvoreni su još od 28. veljače.

„Razmišljali smo mnogo o tome bismo li trebali zatvoriti svetište. Željeli smo to učiniti što je kasnije moguće zato što je to mjesto molitve u koje ljudi dolaze moliti Blaženu Djevicu Mariju za zagovor. Ali odredbe francuskog predsjednika prošle večeri o pooštravanju mjera na kraju su nas prisilile da zatvorimo svetište“, rekao je Dumas za NCRegister. Svetište je ponovno otvoreno 16. svibnja, uz pridržavanje neophodnih mjera za sprječavanje širenje koronavirusa, a rektor Dumas već je tada pozvao na pomoć Svetištu.