Lurd

Lurd/Foto: Dennis JarvisUpravitelji marijanskog svetišta Lurd u Francuskoj zatvorili su bazene s izvorskom vodom “iz predostrožnosti”, potaknuti širenjem koronavirusa.

Kako prenosi talijanska novinska agencija ANSA, citirajući priopćenje objavljeno na službenim stranicama Svetišta, bazeni ostaju zatvoreni “do daljnjega”.

Podsjetimo, francuske vlasti prije nekoliko su dana donijele odluku o zabrani “svih događanja koja okupljaju više od 5000 ljudi u zatvorenim prostorima”.

Unatoč tome, sezona posjeta velikih hodočasničkih grupa koja počinje na Cvjetnicu 5. travnja “nije dovedena u pitanje”, javljaju iz Svetišta.

U Lurdu su već implementirali naputke francuskog Ministarstva zdravlja te je formiran preventivni tim kao pomoć osobama koje pokazuju simptome koronavirusa. Također je dostupna i zaštitna oprema.

Iz Svetišta su poručili da mole za žrtve bolesti i njihove obitelji te su naveli kako će ih prikazati na predstojećim misnim slavljima.

“Pozivam sve koji mogu da mole za hodočasnike kako strah ne bi prevladao nad razumom. Imajmo pouzdanja u Gospu Lurdsku i nastavimo se ufati.”

Lurd (Lourdes), mali grad s oko 15 tisuća žitelja, u jugozapadnoj Francuskoj, na rijeci Gave de Pau u Pirenejima, značajno je i omiljeno hodočasničko odredište. Godine 1858., četrnaestogodišnjoj Bernardici Soubirous, u tom se mjestu osamnaest puta ukazala Blažena Djevica Marija. Papa Pio IX. ovlastio je 1862. mjesnog biskupa da dopusti štovanje Blažene Djevice Marije Lurdske. Bernardette Soubirous proglašena je blaženom 1927., a svetom 1933. Godišnje Lurd posjeti više od 6 milijuna hodočasnika.

Dodajmo kako uz mjesto ukazanja hodočasnici posebno posjećuju bazene kako bi se okupali u ljekovitoj vodi iz tamošnjeg izvora. U Lurdu su zabilježena i dokumentirana brojna čudesa. Svjedočanstva govore o tisućama, od kojih je Crkva do sada službeno priznala 70.

Tino Krvavica | Bitno.net