Predsjednik Poljske biskupske konferencije nadbiskup Stanislaw Gadecki uputio je 22. veljače njemačkom kolegi biskupu Georgu Bätzingu dugo pismo, kritizirajući reforme koje predlaže njemački Sinodalni put, prenosi Vatican News.

U pismu Poljske BK, objavljenom na blagdan katedre sv. Petra na više jezika, odlučno se odbacuju prijedlozi Sinodalnoga puta o ukidanju celibata, svećeničkom ređenju žena, pričesti za rastavljene i ponovno oženjene ili blagoslovu istospolnih zajednica, pozivajući se na različite dokumente, tekstove papa i učiteljstva. Nadbiskup Gadecki ističe da “ne treba popuštati pritisku svijeta ili modelima vladajućih kultura, što može voditi „moralnoj i duhovnoj korupciji“.

Također se upozorava na opasnost stalnoga suočavanja Isusova nauka s aktualnim razvojem u psihologiji i društvenim znanostima, osvrnuvši se posebno na temu spolnog identiteta, odnosno roda. Mons. Gadecki pritom napominje da je znanost u stalnom razvoju, u kojem dolazi i do pogrešaka kao što su rasizam i eugenika. Da ne bi ponovila stare pogreške, Crkva se mora temeljiti na Objavi i oslanjati na čvrsta znanstvena postignuća.

Nadbiskup Gadecki između ostaloga upozorava na iskušenja poduzetničkoga razmišljanja – Crkva u Njemačkoj gubi sve više vjernika i svećenika je sve manje. No, rješenje ne smije biti u smanjenju „kriterija za zapošljavanje“ i ukidanju celibata. Prije će biti da je uzrok krize u tome što svećenici sve biše postaju puki stručnjaci za socijalna, migracijska i ekološka pitanja, za što celibat nije potreban. A vjernicima trebaju svećenici potpuno u službi Krista, upozorava nadbiskup Gadecki.

Predsjednik Poljske BK ističe uvjerenje da je biskupu Bätzingu stalo do sudbine „njegovih ovaca i ne želi da ijedna zaluta“, te pismo zaključuje dugim citatom iz Svetoga pisma u kojem sv. Pavao moli za milost hrabro naviještati evanđelje.