Američki biskupi susreli su se s papom Franjom u privatnoj audijenciji, nakon što su zadnjih mjeseci nekoliko puta istaknuli želju za sastankom zbog tamošnjih seksualnih skandala.

Na susretu sa Svetim Ocem sudjelovali su predsjednik Konferencije katoličkih biskupa SAD-a, kardinal Daniel DiNardo, potpredsjednik Konferencije, nadbiskup José Gomez, bostonski kardinal Sean O’Malley, inače i predsjednik Papinskog odbora za zaštitu maloljetnika, te generalni tajnik Konferencije, mons. Brian Bansfield.

U kratkom priopćenju objavljenom nakon susreta, biskupi su istaknuli “zahvalnost Svetom Ocu”, dodavši: “Upoznali smo papu Franju s našom situacijom u SAD-u – kako je Tijelo Kristovo rastrgano zlom seksualnog zlostavljanja. Slušao je vrlo pažljivo, iz srca. Bio je to dug, plodonosan i dobar razgovor.”

Biskupi su također istaknuli kako su na kraju privatne audijencije “zajedno izmolili Anđeo Gospodnji”, proseći Božju milost i snagu dok rade na “zacjeljivanju rana”.

Premda je priopćenje zaključeno riječima kako se “raduju nastavku zajedničkog razlučivanja u prepoznavanju najdjelotvornijih daljnjih koraka”, nisu spomenute konkretne mjere.

Također, u šturom tekstu objavljenom na internetskim stranicama Konferencije katoličkih biskupa SAD-a, nema spomena o optužbama nadbiskupa Vigana, koji je Svetog Oca prozvao za navodno zataškavanje seksualnog zlostavljanja, kao niti o seksualnim zločinima bivšeg kardinala Theodora McCarricka ili o pennsylvanijskom izvještaju. Radi se o događajima koji su bili i povod zajedničkom susretu.

Podsjećamo, ubrzo nakon što su izašle optužbe nadbiskupa Vigana protiv pape Franje, kardinal DiNardo istaknuo je kako se nada audijenciji sa Svetim Ocem “kako bi dobio njegovu podršku za plan djelovanja”.

“Nedavno pismo nadbiskupa Carla Marije Vigana na spomenutu istragu stavlja poseban fokus i zahtijeva brzinu. Postavljena pitanja zaslužuju odgovore koji su konačni i temeljeni na dokazima. Bez tih odgovora nevini ljudi mogu biti okaljani lažnim optužbama, a krivci ostavljeni da ponove grijehe prošlosti”, stoji u priopćenju objavljenom 27. kolovoza.

“Nadam se audijenciji sa Svetim Ocem kako bih dobio njegovu podršku za naš plan djelovanja. Taj plan uključuje detaljne prijedloge da se: potraže spomenuti odgovori, olakša prijavljivanje biskupa zbog zlostavljanja i nepriličnog ponašanja te poboljšaju procedure žalbenog postupka protiv biskupa.”

Američki kardinal tom je prilikom istaknuo kako je već “16. kolovoza zatražio apostolsku vizitaciju”, ponovivši poziv za “hitnu i temeljitu istragu koja bi utvrdila kako su teški moralni prijestupi brata biskupa mogli biti tako dugo tolerirani te nisu predstavljali prepreku za njegovo (McCarrickovo, op. a.) napredovanje u službi”.

Nakon jučerašnjeg sastanaka nije spomenuto hoće li doista i doći do apostolske vizitacije i istrage koju su američki biskupi zahtijevali.

Tino Krvavica | Bitno.net