Predsjednik Biskupske konferencije SAD-a, kardinal Daniel DiNardo, izdao je priopćenje u kojem se osvrnuo na pismo nadbiskupa Carla Marie Vigana, umirovljenog apostolskog nuncija pri SAD-u, koji je optužio papu Franju za zataškavanje seksualnih prijestupa počinjenih od strane američkog kardinala Theodora McCarricka.

U priopćenju objavljenom na službenim stranicama Biskupske konferencije u ponedjeljak 27. kolovoza DiNardo piše kako je još početkom kolovoza obećao da će “USCCB (Biskupska konferencija SAD-a, op. a.) iskoristiti svoj puni autoritet te se zalagati pred onima koji posjeduju veći autoritet, kako bi pronašla odgovore na mnoga pitanja koja okružuju nadbiskupa McCarricka” (nakon što je ponudio ostavku na svoje mjesto u Zboru kardinala, koju je papa Franjo prihvatio, Theodoru McCarricku ostao je nadbiskupski naslov, op. a.).

Ističući kako je 16. kolovoza zatražio apostolsku vizitaciju, predsjednik Biskupske konferencije SAD-a u suradnji s Izvršnim odborom, ponovio je poziv za “hitnu i temeljitu istragu koja bi utvrdila kako su teški moralni prijestupi brata biskupa mogli biti tako dugo tolerirani te nisu predstavljali prepreku za njegovo napredovanje” u službi.

“Nedavno pismo nadbiskupa Carla Marie Vigana na spomenutu istragu stavlja poseban fokus i zahtijeva brzinu. Postavljena pitanja zaslužuju odgovore koji su konačni i temeljeni na dokazima. Bez tih odgovora nevini ljudi mogu biti okaljani lažnim optužbama, a krivci ostavljeni da opet ponove grijehe prošlosti”, stoji u priopćenju.

“Nadam se audijenciji sa Svetim Ocem kako bih dobio njegovu podršku za naš plan djelovanja. Taj plan uključuje detaljne prijedloge da se: potraže spomenuti odgovori, olakša prijavljivanje biskupa zbog zlostavljanja i nepriličnog ponašanja te poboljšaju procedure žalbenog postupka protiv biskupa”, istaknuo je DiNardo, dodavši kako je “siguran da papa Franjo dijeli našu želju za većom efikasnošću i transparentnošću disciplinskih postupaka protiv biskupa”.

“U ovim teškim danima obnavljamo svoju bratsku privrženost Svetom Ocu.”

Kardinal se u priopćenju dotaknuo i žrtava zlostavljanja i njihovih obitelji, poručivši da mu je žao te kako više nisu sami. Ističući kako je Crkva od prvih skandala 2002. iznimno poboljšala svoj sustav zaštite maloljetnika, Daniel DiNardo ipak zaključuje kako su “iznevjerili” njihovo povjerenje.

“To je posebno istinito za one koje je seksualno napastovala osoba na poziciji moći te za svako zlostavljanje ili napastovanje koje je počinio biskup”, poručio je predsjednik Biskupske konferencije SAD-a, dodavši kako unatoč tome “ljudski neuspjesi ne mogu umanjiti svjetlo Evanđelja”.

“Gospodine, uz pomoć svoje milosti, pokaži nam put spasenja”, stoji u zaključku.

Podsjećamo papa Franjo odbio je detaljnije komentirati pismo nadbiskupa Vigana, poručivši u nedjelju predstavnicima medija: “Vjerujem da izjava govori za sebe, a vi imate dovoljno novinarskog kapaciteta da dođete do zaključka.”

Tino Krvavica | Bitno.net