POMOĆ TISUĆAMA SIROMAŠNIH

Hrana, plaćanje računa i zdravstvena pomoć, neke su od stvari koje Vatikan priprema za Svjetski dan siromašnih

Odlična inicijativa za tisuće siromašnih već je počela...

Tino Krvavica, CNA
Papa blagoslivlja skulpturu 'Sheltering' kanadskog umjetnika Timothyja Schmalza/Foto: Vatican media/IPA

Papa blagoslivlja skulpturu 'Sheltering' kanadskog umjetnika Timothyja Schmalza/Foto: Vatican media/IPA

U nedjelju, 13. studenog, Katolička Crkva proslavit će 6. po redu Svjetski dan siromašnih koji je na kraju Godine milosrđa ustanovio papa Franjo.

U Vatikanu su odlučili na poseban način obilježiti ovaj dan različitim dobrotvornim aktivnostima koje organiziraju uz pomoć nekoliko tvrtki i dobrotvornih udruga, javlja Catholic News Agency.

Evo o čemu se radi.

1. Misa i ručak sa siromašnima

Na sam Svjetski dan siromašnih Sveti Otac Franjo predvodit će svetu misu u Bazilici sv. Petra zajedno sa siromašnima i svima koji žele sudjelovati.

Potom će uslijediti podjela toplog obroka u vatikanskoj Dvorani Pavla VI. (u kojoj se tijekom hladnih dana odvijaju opće audijencije s Papom) za oko 1 300 osoba koje žive u siromaštvu.

2. Besplatna zdravstvena skrb

Tijekom ovog tjedna na Trgu sv. Petra postavljena je mobilna klinika koja pruža besplatne preglede i zdravstvenu skrb onima koji joj inače nemaju pristup.

Siromašni će tako moći obaviti opće i krvne pretrage, primiti cjepivo protiv gripe, testirati se na COVID-19, pristupiti elektrokardiogramu te se testirati na HIV, hepatitis C i tuberkulozu.

3. Hrana za obitelji i plaćanje režija

Vatikan će podijeliti 5 000 kutija hrane župama u Rimu koje će ih onda proslijediti dalje obiteljima u potrebi.

Paketi uključuju 10 tona tjestenine, po pet tona riže, brašna, šećera, soli i kave te gotovo 5 000 litara ulja i mlijeka kako bi se zadovoljile nužne potrebe siromašnih.

Kako Europom vlada energetska kriza, neke dobrotvorne udruge u Rimu također su dobile dodatna sredstva kako bi pokrile račune za struju i plin osobama koje jedva spajaju kraj s krajem.

4. Podizanje svijesti kroz umjetnost

Uoči opće audijencije 9. studenog, papa Franjo blagoslovio je novu skulpturu katoličkog umjetnika Timothyja Schmalza koji je široj javnosti poznat po djelima kao što su Isus beskućnik te Neznani anđeli (spomenik migrantima koji je 2019. također otkriven u Vatikanu).

Nova brončana skulptura u prirodnoj veličini nosi naziv Sheltering tj. Zaklanjanje te prikazuje golubicu u letu koja pokrivačem zaklanja golo tijelo beskućnika dok spava.

Djelo kanadskog umjetnika naručila je globalna Vinkovska obitelj – pokret vjerskih kongregacija, laičkih udruženja i karitativnih udruga inspiriranih životom sv. Vinka Paulskog – kako bi se ukazalo na problem beskućništva u svijetu.