Isus beskućnik

Kip Isusa u naravnoj veličini, u liku beskućnika ispruženoga na klupi, obavijenoga laganim pokrivačem, ispod kojega se vide samo stopala sa znakovima čavala od razapinjanja na križ, brončani je kip postavljen u dvorištu Svetoga Egidija u Vatikanu, na ulazu u Apostolsku milostinjarnicu.

Skulpturu je napravio kanadski kipar Timothy P. Schmalz. Umjetnik je došao na ideju da na tako originalan način predstavi Krista nakon što je, tijekom božićnih blagdana, vidio jednoga beskućnika kako spava na otvorenom, na klupi. Kada vidimo marginalizirane osobe – napisao je kipar – trebali bismo vidjeti Isusa Krista.

U studenomu 2013. godine, u prigodi jedne opće audijencije na Trgu svetoga Petra, autor je papi Franji pokazao kopiju, u malom formatu, Isusa beskućnika. Kada je Sveti Otac vidio skulpturu – kazao je Schmalz američkim medijima – dodirnuo je Isusova koljena i stopala, i molio. Papa Franjo čini upravo to, približava se marginaliziranima – dodao je umjetnik.

Na inicijativu samoga umjetnika, kip, izliven u bronci, darovan je Apostolskoj milostinjarnici, a prvi njegov primjerak postavljen je, 2013. godine, u Torontu, pri isusovačkom Teološkom fakultetu. Više drugih primjeraka već je postavljeno na više mjesta u svijetu, u Australiji, na Kubi, u Indiji, Irskoj, Španjolskoj i Sjedinjenim Američkim Državama; dok su u tijeku kontakti za njihovo postavljanje u Argentini, Čileu, Brazilu, Meksiku, Južnoj Africi i Poljskoj.

Skulptura postavljena u Vatikanu dar je jednoga kanadskog pokrovitelja, koji je bio prvi Schmalzov podupiratelj, kada je imao samo 20 godina. Još jedno djelo tog autora, koje predstavlja Isusa prosjaka, postavljeno je na glavnom ulazu rimske bolnice Svetoga Duha.

Radio Vatikan | Bitno.net