Vatikanski Dikasterij za laike, obitelj i život na zahtjev pape Franje priprema dokument o razvedenim i ponovno vjenčanim parovima, otkrio je prefekt Dikasterija kardinal Kevin Farrell.

Farrell je, prenosi Catholic News Agency, spomenuo dokument tijekom govora održanog na otvaranju sastanka Dikasterija 22. travnja, istaknuvši važnost pružanja pomoći i vodstva “onima koji se nalaze u bračnim krizama svake vrste”.

“U tom smislu, Dikasterij također radi na pripremi teksta s posebnim naglaskom na – kako ste i sami željeli, Vaša Svetosti – muškarce i žene koji su, nakon propalog braka, ušli u nova partnerstva”, rekao je kardinal.

Pitanje crkvenog pastorala rastavljenih i ponovno vjenčanih parova nekoliko je godina bila središnja tema Franjina pontifikata, iskazana u obliku dviju Sinoda o obitelji te kulminiravši objavom kontroverzne apostolske pobudnice Amoris Laetitia. Podbudnica je izazvala žestoke rasprave među katolicima, osobito VIII. poglavlje koje progovara o pastoralu razvedenih i ponovno vjenčanih katolika.

Koplja su se posebno lomila oko toga je li Papa dopustio pričešćivanje katolika u novom, civilnom braku, što je potaknulo nekolicinu kardinala (jedan od njih bio je i kardinal Raymond Burke koji je dao ekskluzivan intervju za naš portal) da Svetom Ocu upute i dubiu, tj. pitanja o konkretnim točkama pobudnice i njihovom odnosu prema službenom Nauku Crkve.

Hrvatska biskupska konferencija prošle je godine objavila smjernice u primjeni VIII. poglavlja apostolske pobudnice Amoris laetitia, u kojima je definiran pristup sakramentima u pojedinim slučajevima osoba u neredovitim situacijama.

Nije poznato kada bi novi dokument Dikasterija za laike, obitelj i život trebao ugledati svjetlo dana.