Foto: Shutterstock.comNjemačke katolički list „Die Tagespost“ jučer je objavio kako je papa Franjo na neodređeno vrijeme oslobodio dužnosti pročelnika Papinskog doma, nadbiskupa Georga Gänsweina.

Gänswein, koji je ujedno i osobni tajnik pape emeritusa Benedikta XVI., izostao je s nekoliko posljednjih općih audijencija te važnih državnih posjeta, poput posjeta američkog potpredsjednika Mikea Pencea i argentinskog predsjednika Alberta Fernándeza.

To je pobudilo tumačenja kako je Gänswein udaljen s dužnosti nakon kontroverze o Benediktovu koautorstvu knjige “Iz dubine naših srca”, koja se ticala pitanja svećeničkog celibata.

Američki CNA napisao je kako su njegovi izvori u Vatikanu potvrdili vijest o tome da je njemački nadbiskup udaljen sa svoje dužnosti pročelnika Papinskog doma “na neodređeno vrijeme“, no iz Tiskovnog ureda Svet Stolice stigao je demanti te informacije.

Ravnatelj Tiskovnog ureda, Matteo Bruni, rekao je kako je „riječ je o uobičajenoj preraspodjeli različitih obaveza i dužnosti pročelnika Papinskog doma, koji je, kao što znate, također osobni tajnik Pape emeritusa“.

Na mjestu njemačkog nadbiskupa na posljednjim općim audijencijama kao predstavnik Papinskog doma sjedio je njegov zamjenik vlč. Leonardo Sapienza.

Gänswein obnaša ulogu osobnog tajnika Josepha Ratzingera još od 2003. godine, a funkciju je zadržao i nakon što je Benedikt XVI. izabran za papu. Koncem 2012. imenovan je pročelnikom Papinskog doma, a Franjo ga je zadržao na toj funkciji.

Ivo Džeba | Bitno.net