Foto: ShutterstockOsobni tajnik Benedikta XVI., nadbiskup Georg Gänswein, rekao je kako se Papa emeritus distancirao od autorstva knjige o svećeništvu i celibatu čije je objavljivanje jučer najavljeno, prenosi Kathpress.

Gänswein je izjavio je kako je na Benediktovu zamolbu danas ujutro zatražio od kardinala Saraha da nazove izdavača kako bi se uklonili Benediktovo ime i slika s korica knjige, kao i potpis ispod uvoda i zaključka zato što papa emeritus nije njihov suautor.

Ipak, tekst u glavnom dijelu knjige koji je pripisan Benediktu je sto posto njegov, dodao je Gänswein.

Prema njegovim riječima, Papa emeritus je napisao tekst o svećeničkom celibatu u ljeto 2019. godine. Na zamolbu kardinala Saraha, Benedikt je odobrio uporabu teksta za knjigu, ali nije znao kakva će biti forma i izgled same knjige.

Prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, kardinal Sarah, na svom je profilu naTwitteru objavio kako će u budućim izdanjima knjige on biti naveden kao jedini autor, uz doprinos pape Benedikta. “Međutim, cijeli tekst ostaje u potpunosti nepromijenjen”, napisao je Sarah.

Oko dva sata prije toga, Sarah je objavio službeno priopćenje u kojem je naveo kako je 19. studenoga Benediktu poslao sadržaj knjige koji se sastojao od naslovnice, zajedničkog uvoda i zaključka, te njihovih zasebnih tekstova, što je, prema svemu sudeći, u neskladu s Gänsweinovim riječima.

U istom je priopćenju Sarah napisao kako mu je 25. studenoga Benedikt poslao poruku u kojoj je odobrio tiskanje knjige u predloženom obliku.

U svojoj posljednjoj objavi na Twitteru do ovoga trenutka, Sarah je ponovio ranije poslano priopćenje te napisao: “Ovo medijsko priopćenje ostaje moja jedina verzija razvoja događaja.”

Ivo Džeba | Bitno.net