Nadbiskup kijevsko-halički Svjatoslav Ševčuk kritizirao je odluku Vatikana da na skorašnjem Križnom putu u rimskom Koloseju križ zajednički nose članovi jedne ukrajinske i jedne ruske obitelji, nazvavši ju “dvosmislenom” i “uvredljivom”.

Prema najavama, ta gesta trebala bi se održati na XIII. postaji, koja nosi naziv: “Isus umire na križu”

“Smatram da je ta zamisao dvosmislena, da je došla u krivo vrijeme i da ne uzima u obzir kontekst ruske vojne agresije na Ukrajinu. Za grkokatolike u Ukrajini tekst i geste XIII. postaje Križnog puta su nesuvisle te čak i uvredljive, osobito u kontekstu očekivanja drugog, još krvavijeg napada ruskih snaga na naše gradove i sela. Znam da naša rimokatolička braća i sestre dijele iste misli i stavove”, poručio je poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve za njenu službenu novinsku agenciju.

Ševčuk je dodao kako je već uputio Vatikanu negativne reakcije brojnih biskupa, svećenika, redovnika i redovnica te laika koji su uvjereni kako će gesta pomirenja između dvaju naroda biti moguća tek kad rat završi i kada se pravedno osude oni koji su počinili zločine protiv čovječnosti.

“Nadam se da će se moj zahtjev, zahtjev vjernika naše Crkve, zahtjev vjernika Rimokatoličke Crkve u Ukrajini, čuti”, zaključuje se u kratkom priopćenju.

Križni put u rimskom Koloseju tradicionalna je pobožnost koja se odvija na Veliki petak, a predvodi ju Sveti Otac. Posljednje dvije godine (2020. i 2021.) zbog pandemijskih mjera molitva je održana ispred Bazilike sv. Petra, bez prisustva uobičajenog mnoštva vjernika.

Zanimljivo je da razmatranja za postaje Križnog puta najčešće ne pišu svećenici ili službenici Vatikana, već svaka godina ima svoju temu u skladu s kojom Crkva poziva pripadnike određene organizacije, pokreta ili općenito posvećene osobe i laike da sastave prigodne tekstove. Tako je prošle godine papa Franjo molio s djecom, a meditacije i molitve priredili su pripadnici izviđačke skupina Agesci “Foligno I” i krizmanici rimske Župe svetih ugandskih mučenika.

Kako je objavljeno u ponedjeljak, za ovogodišnji Križni put u Koloseju razmatranja su pisale obitelji koje se nalaze u različitim situacijama poput udovice s djecom, starijeg bračnog para ili obitelji s bolesnim članom. U sklopu toga, u službenom programu najavljeno je kako su za XIII. postaju molitvu sastavili jedna obitelj iz Ukrajine te druga iz Rusije, što je izazvalo negodovanje među dijelom ukrajinskih katolika.

Cijeli tekst spomenutog razmatranja na hrvatskom jeziku možete pročitati OVDJE.

Dodajmo kako se do trenutka objave ovog teksta iz Vatikana nisu službeno oglasili na kritike nadbiskupa Ševčuka.