U nastojanju da se prilagodi promjenjivim ograničenjima povezanim s koronavirusom, idući Svjetski susret obitelji održat će se osim u Rimu i u svim biskupijama svijeta, prenosi Crux.

“To će uvijek biti svjetski događaj, kao i u prošlosti, samo što će ovog puta biti življen u svim lokalnim Crkvama diljem svijeta”, kazao je američki kardinal Kevin Farrell predstavljajući događaj u četvrtak. “Zajedno, u duhovnom jedinstvu, ali ne sa svima na istom mjestu!”

Svjetski susret obitelji koji će se održati od 22. do 26. lipnja 2022. godine bit će deseto izdanje toga događaja, a prethodno je bilo u Dublinu 2018. godine.

Svi susreti koji će se dogoditi u Rimu održat će se u Dvorani Pavla VI. u Vatikanu gdje Papa drži svoje opće audijencije kada one nisu na Trgu svetog Petra. Na susretima će sudjelovati oko 2000 delegata iz cijeloga svijeta čije će putovanje financirati biskupske konferencije, a u mjestima u kojima si lokalne Crkve to neće moći priuštiti financijsku pomoć će pružiti Vatikan.

Rimska biskupija pripremila je i sedam kateheza na pet različitih jezika kako bi dijecezanski biskupi mogli pripremiti vjernike za okupljanja iduće godine.

“Ove kateheze u sebi sadrže put pripreme za susrete koji će se dogoditi u Rimu i u pojedinim biskupijama”, kazala je Gabriella Gambino podtajnica Dikasterija za laike, obitelj i život.

U svrhu pripreme pokrenuta je i službena web stranica susreta, a u četvrtak je predstavljena i himna “We believe in love” [Vjerujemo u ljubav] koju je skladao talijanski svećenik Marco Frisina.

Kardinal Farrell kazao je kako je nakon posljednja dva svjetska susreta obitelji u Philadelphiji i Dublinu, na kojima se okupilo 20 000 i 35 000 ljudi, Sveti Otac izrazio bojazan da ovi događaji zapravo ne uključuju sve obitelji svijeta, nego samo one koji mogu sudjelovati.

“Sve je teže putovati, sve je skuplje putovati negoli unazad samo tri godine”, kazao je kardinal Farrell. “Koristeći sredstva moderne komunikacije poruka Svjetskog susreta obitelji može stići u svaki kut zemlje. Nadamo se da ćemo iskoristiti sva sredstva moderne komunikacije kako bismo poslali poruku ljubavi i koliko je obitelj važna.”

Ranije ove godine predstavljena je i službena slika Svjetskog susreta obitelji slovenskog svećenika i umjetnika Marka Ivana Rupnika, koji je poznat i po tome što je oslikao unutrašnjost crkve Svete Obitelji u Solinu i franjevačke crkve u Mostaru.