„Svetosti, situacija u kojoj se tvoje ovčice nalaze je jadna: umiru i nemaju hrane. Tvoji su maleni u strahu i ne mogu više. Nas je svećenika, redovnika i redovnica malo i bojimo se kako nećemo moći odgovoriti na fizičke i psihičke potrebe tvoje i naše djece“, napisao je u potresnom i dirljivom pismu papi Franji don Behnam Benoka, svećenik iz Bartelle, malenog mjesta blizu Mosula.

U „Pismu suza“, kako ga je sam naslovio, don Behnam je opisao papi Franji stanje u kojem žive tisuće iračkih kršćana, zahvalivši mu na svemu što čini za njih.

„Želim ti zahvaliti iznad svega zato što nas uvijek nosiš u svojem srcu. Prikaži nas na oltaru na kojem slaviš misu kako bi Bog izbrisao naše grijehe i smilovao nam se, te uklonio od nas ovaj kalež. Pišem ovo pismo svojim suzama, jer se nalazimo u mračnoj dolini okruženi krdom divljih vukova. Svetosti, strah me gubitka tvojih malenih, osobito novorođenčadi koji su iz dana u dan sve slabiji. Bojim se da ih smrt ne odnese. Pošalji nam svoj blagoslov kako bismo imali snage ići naprijed i izdržali barem još malo. Voli te tvoj Benham Benoka.“

Zahvaljujući snalažljivosti i prijateljstvu s Alanom Holdrenom, novinarom koji se nalazio u Papinu avionu na povratku iz Južne Koreje, njegove su riječi došle do Svetog Oca. Naime, don Benham je svoje riječi putem „Vibera“ poslao prijatelju Alanu, koji ih je potom prepisao i uručio papi Franji.

Na odgovor nije trebalo dugo čekati. Već 19. kolovoza ujutro, Papa je nazvao don Benhama. Duboko potresen onime što je pročitao u pismu, zahvalio je svima koji brinu o prognanima i izrazio svoju blizinu progonjenim kršćanima, obećavši kako će učiniti sve što može kako bi njihovu trpljenju i muci došao kraj. Na kraju ih je sve blagoslovio i zamolio Gospodina da sačuva njihovu vjeru.

Miodrag Vojvodić/Bitno.net