Talijanski svećenik Davide Pagliarani izabran je u srijedu za novog generalnog poglavara Svećeničkog bratstva svetog Pija X. (FSSPX) nakon što je njegovu prethodniku, biskupu Bernardu Fellayu istekao mandat.

Fellay je upravljao Bratstvom u dva mandata od po 12 godina, a mogao je biti biran i za treći mandat.

Unatoč tome, 41 član Generalnog kapitula koji se od 11. do 21. srpnja sastaje u Ecôneu odlučili su dati povjerenje ocu Pagliaraniju koji je nakon izbora položio Ispovijest vjere i Antimodernističku zakletvu.

Davide Pagliarani ima 47 godina, a zaredio ga je upravo biskup Fellay. Tijekom godina služio je u Riminiju i Singapuru da bi kasnije bio imenova poglavarom Talijanskog distrikta. Svoj apostolat provodio je u Italiji i Singapuru, a zatim je bio imenovan poglavarom Talijanskoga distrikta. Od 2012. služio je na mjestu rektora Bogoslovije Gospe Suotkupiteljice u La Reji, Argentina.

Osim novog generalnog poglavara na mjesto prvog i drugog generalnog asistenta izabrani su biskup Alfonso de la Galarreta i otac Christian Bouchacourt.

Neki analitičari tvrde kako bi njihov odabir mogao usporiti pregovore Vatikana i FSSPX-a o regulaciji kanonskog statusa Bratstva koji su se pod biskupom Fellayem intenzivirali tijekom 2016. godine. Navodno su otac Pagliarani i biskup Galarreta skeptičniji prema dogovoru sa Svetom Stolicom, no više detalja moglo bi biti poznato nakon završetka Generalnog kapitula.

Podsjećamo, iz Vatikana su dolazile informacije kako su FSSPX-u spremni ponuditi status osobne prelature po uzoru na Opus Dei, ali i odustati od inzistiranja na pitanjima priznavanja novog obreda mise, nauka Drugog vatikanskog koncila o religijskoj slobodi, ekumenizmu te odnosu između Crkve i države.

Također, papa Franjo objavio je apostolsko pismo “Misericordia et Misera” kojim je produljio na neograničeno vrijeme ovlasti svećenika članova FSSPX-a da slušaju ispovijedi i vjernicima udjeljuju sakrament pomirenja.

Donedavni generalni poglavar, biskup Fellay, u siječnju 2017. je pak izjavio kako smatra da se “ne treba čekati na rješavanje svih problema u Crkvi”, radi uspostavljanja punog jedinstva. Istaknuo je pritom jedan uvjet:

“Uvjet je taj da i dalje ostanemo onakvi kakvi jesmo, da zadržimo sve principe koji su nas održali na životu i zbog kojih smo ostali katolici.”

I dok je u isto vrijeme nadbiskup Guido Pozzo, tajnik komisije ‘Ecclesia Dei’ zadužene za pregovore s Bratstvom, izjavio kako se dvije strane nalaze blizu dogovora u punom zajedništvu, ostaje činjenica kako posljednjih godinu dana nema vijesti o daljnjem napretku pregovora.

Tino Krvavica | Bitno.net