Papa Franjo ograničio je slavljenje tradicionalne latinske mise jer pokušaj pomirenja sa Svećeničkim bratstvom svetog Pija X (FSSPX) nije bio uspješan, tvrdi prefekt Kongregacije za bogoštovlje nadbiskup Arthur Roche.

U razgovoru za tvsvizzera, švicarsku televiziju na talijanskom jeziku, Roche je istaknuo kako su dokumenti Ecclesia Dei sv. Ivana Pavla II. i Summorum Pontificum Benedikta XVI. objavljeni s ciljem da “ohrabre lefebrovce, prije svega, da se vrate u zajedništvo s Crkvom”, no do toga nije došlo.

“Očito je da Traditionis custodes kaže: U redu, ovaj eksperiment nije u potpunosti uspio. Vratimo se stoga onome što je Drugi vatikanski sabor tražio od Crkve”, poručio je nadbiskup.

Lefebrovci su inače kolokvijalan naziv za članove i simpatizere FSSPX-a kojeg je s ciljem očuvanja tridentinske mise osnovao nadbiskup Marcel Lefebvre. Samog nadbiskupa je 1988. iz Katoličke Crkve izopćio upravo Ivan Pavao II. apostolskim pismom Ecclesioa Dei, zajedno s još četiri biskupa člana bratstva koje je Lefebvre zaredio bez dozvole Svete Stolice.

Kasnije će Benedikt XVI. ukinuti ekskomunikacije, a dokumentom Summorum Pontificum dati dozvolu svim svećenicima da služe svetu misu prema starom obredu.

Ta prava ograničit će njegov nasljednik apostolskim pismom Traditionis custodes objavljenom u srpnju 2021. Papa Franjo kasnije će u intervjuu reći da se na spomenuti potez odlučio jer su neki pastoralni ustupak Benedikta XVI. “pretvorili u ideologiju” i “modu”.

Nadbiskup Roche, koji je poziciju prvog čovjeka Crkve za liturgijska pitanja naslijedio od umirovljenog kardinala Roberta Saraha, istaknuo je kako liturgijska reforma iz 60-ih godina 20. stoljeća nije bila papina želja.

“Radilo se o želji velike većine biskupa Katoličke Crkve koji su se zajedno okupili na 21. ekumenskom koncilu, usmjeravajući papu prema budućnosti.”

Dodao je i da je stari obred mise, utvrđen 1570. godine, “bio prikladan za to vrijeme”, ali i da je “ono što je napravljeno u ovom dobu također prikladno za naše vrijeme”.

Zanimljivo je da je papa Franjo nekoliko godina prije objave dokumenta kojim je ograničio pravo na služenje tradicionalne latinske mise, pokrenuo intenzivne pregovore sa Svećeničkim bratstvom sv. Pija X. kako bi se regulirao njegov kanonski status. Papa je tada dao ovlast svećenicima članovima FSSPX-a da slušaju ispovijedi i vjernicima udjeljuju sakrament pomirenja, a čak je iz Vatikana početkom 2017. poručeno kako je bratstvo blizu “punog kanonskog statusa“. Unatoč tome, već četiri godine nema vijesti o nastavku spomenutih pregovora.