Sastanak pape Franje s predstavnicima Čileanske biskupske konferencije trajao je tri sata, tijekom kojih su razgovarali o suočavanju s krizom seksualnih zlostavljanja u Crkvi i inicijativama koje bi trebali osnažiti Crkvu u toj zemlji, donosi CNA. „S Papom smo prošli događaje iz prošle godine i promišljali o našim sljedećim koracima. Sljedeće dvije godine bit će vrijeme razlučivanja, a 2010. godine ćemo održati crkveni sabor“, izjavio je monsinjor Fernando Ramos, generalni tajnik Čileanske biskupske konferencije.

Na susretu je uz predsjednika Čileanske BK vojnoga biskupa Santiaga Silve Retamalesa i potpredsjednika nadbiskupa Renea Rebolledoa Salinasa, sudjelovao i nadbiskup Santiaga kardinal Ricardo Ezzati, kojemu se predbacuje da je prikrivao slučajeve zlostavljanja, što on odlučno niječe. Nazočni su bili i voditelj Biskupskoga povjerenstva za slučajeve zlostavljanja biskup Juan Ignacio Gonzalez, i generalni tajnik ČBK biskup Luis Fernando Ramos, ujedno upravitelj biskupije Rancagua.

Službeni dio sastanka je održan u Apostolskoj palači i trajao je sat vremena, a nakon toga je uslijedio zajednički dvosatni ručak u Domu svete Marte. Tajnik ČBK Ramos je izjavio kako je susret protekao u bratskom, zanimljivom i plodonosnom ozračju te da im je „papa Franjo iznio važne primjedbe, dao nekoliko prijedloga te pokazao svijest i brigu za čileansku Crkvu“.

Skandal zlostavljanja već godinu dana potresa Crkvu u Čileu a trenutačno se vode sudski procesi u 148 slučaja u kojem su optuženi crkveni djelatnici, s ukupnim brojem od 225 žrtava. Prema pisanju čileanskih medija koji prenose podatke državnoga odvjetništva, u slučajeve je upleteno i više biskupa.
Najistaknutiji je bio slučaj Fernanda Karadime, starijeg čileanskog svećenika, koji je proglašen krivim za zlostavljanje. Papa Franjo ga je krajem rujna prošle godine otpustio iz kleričkog staleža.

Nakon što je papa Franjo u Čile uputio svoga posebnoga izaslanika da istraži stvarno stanje i pozvao u Vatikan sve članove Čileanske BK, ukupno je prihvatio ostavke sedmorice biskupa te otpustio iz kleričkoga staleža dvojicu umirovljenih čileanskih biskupa koji žive u inozemstvu.

Čileanski biskupi su u kolovozu prošle godine s izvanrednog plenarnog zasjedanja uputili izjavu za javnost u kojoj su „ponizno priznali da su iznevjerili kao pastiri jer nisu slušali, vjerovali ni sudjelovali u pomoći žrtvama velikih grijeha i nepravdi koje su počinili crkveni službenici”. Zbog toga su se ispričavali žrtvama i preživjelima.

Papa Franjo se prošle godine u dva navrata susreo sa žrtvama seksualnog zlostavljanja u Čileu i ispričao se. Nakon prvog susreta je, prema riječima jedne žrtve, Sveti Otac rekao: „I ja sam bio dio problema, ja sam to uzrokovao! Oprostite mi!“

U lipnju prošle godine papa Franjo je u pismu, koje je poslao katolicima u Čileu, napisao kako osjeća sram jer Crkva nije slušala i branila žrtve seksualnog zlostavljanja, počinjenih od strane klerika. Sveti Otac je također poručio: „Oni su žrtve čiji glas dopire do neba. Još bih im jednom htio zahvaliti na njihovoj hrabrosti i ustrajnosti.“

IKA | Rašeljka Zemunović | Bitno.net