Trojica žrtava seksualnog zlostavljana u Čileu posljednjih dana travnja su se u nekoliko navrata susreli sa Svetim Ocem u Vatikanu. Nakon toga su izjavili kako Papina isprika mora biti popraćena konkretnim mjerama, koje ne bi smjele biti usmjerene samo protiv počinitelja zločina nego i onih koji su te zločine prikrivali. „Nikada nisam doživio da mi se netko tako pokajnički obraća. Osjetio sam kako je Papu doista pogodilo sve što se dogodilo. Ne znam koje bih riječi upotrijebio jer se ne događa često da ti se papa ispričava“, izjavio je Juan Carlos Cruz. Nadodao je kako je Sveti Otac izjavio: „I ja sam bio dio problema, ja sam to uzrokovao! Oprostite mi!“

Druga žrtva zlostavljanja, Jose Andres Murilo, rekao je: „Svi smo imali različito iskustvo s Papom. Bez obzira na to što je papa Franjo zatražio oprost, mi očekujemo konkretne korake.“ Papa Franjo je trojicu žrtava, Cruza, Murilla i Jamesa Hamiltona, pozvao u Vatikan. Boravili su u Domu svete Marte, gdje su se od 27. do 29. travnja pojedinačno susreli sa Svetim Ocem, a 30. travnja su imali zajednički susret. Trojica muškaraca optužuju čileanskog biskupa Juana Barrosa da je kao svećenik svjedočio zlostavljanjima koje je nad njima činio otac Karadima.

Nakon razgovora s papom Franjom, izjavili su kako prepoznaju i cijene ogromnu gostoljubivost koju su ovih dana doživjeli u Vatikanu. „Gotovo deset godina su nas doživljavali kao neprijatelje jer smo se borili protiv seksualnih zločina, ali i činjenice da ih Crkva prikriva. Ovih dana smo susreli prijateljsko lice Crkve, potpuno drukčije od onoga što smo viđali prije“, izjavili su. Sva trojica su oštro kritizirala čileanske biskupe zbog njihove uloge u dezinformiranja Svetog Oca oko događaja u Čileu.

Kada su ga novinari upitali jesu li primili ispriku od čileanskih biskupa, Cruz je odgovorio: „Papa Franjo je zatražio oprost u svoje i u ime cijele Crkve. Biskupi u Čileu ne znaju kako tražiti oprost.“ James Hamilton je posvjedočio kako je nadbiskup Santiaga, kardinal Javier Errázuriz Ossa, još 2005. godine bio upoznat kako su optužbe protiv Karadime bile utemeljene, ali do 2009. godine nije poduzeo nikakve mjere. „Kardinal Errázuriz je prikrivao Karadimine zločine. On je pred zakonom kriminalac, odnosno čovjek koji je prikrivao zla djela“, optužio je Hamilton.

Cruz je papi Franji objasnio kako je bio demoniziran od strane kardinala Errázuriza i njegova nasljednika, kardinala Ricarda Ezzatija. Naime, u javnost je procurila prepiska u kojoj su ga navodno nazvali zmijom. “Sve sam to rekao Papi i to ga je zaboljelo“, zaključio je Cruz.

Podsjetimo, papa Franjo se sredinom travnja ispričao zbog podcjenjivanja ozbiljne krize koja je nastala zbog seksualnog nasilja s kojim je povezan čileanski biskup Juan Barros. U pismu, koje je objavio Vatikan, Papa je izjavio kako je, zbog nedostatka istinitih i uravnoteženih informacija, ozbiljno pogriješio u procjeni i percepciji situacije. „Molim za oproštenje svih onih koje sam povrijedio“, napisao je papa Franjo. Tom prilikom je žrtve pozvao na osobni susret, koji je ovih dana održan u Vatikanu.

U siječnju ove godine papa Franjo je, tijekom posjeta Čileu, zatražio oprost zbog seksualnog nasilja koje su počinili pojedini svećenici. Kasnije je u razgovoru s novinarima izrazio svoju potporu biskupu Barrosu. „Optužit ću ga kada mi dostave jedan dokaz protiv njega. Nema niti jednog dokaza. To je gnjavaža.“ Međutim, Sveti Otac se kasnije ispričao i priznao kako je upotrijebio pogrešan izbor riječi.

Nedugo nakon toga u Čile su poslani istražitelji, a istragu je predvodio nadbiskup Charles Scicluna iz Malte. Nakon što je papa Franjo iščitao dokumentaciju, izjavio je: „Vjerujem da mogu potvrditi kako su mnoge žrtve podnijele težak križ, zbog kojega osjećam bol i sramotu.“

Rašeljka Zemunović | Bitno.net