Čileanski biskupi uputili su s izvanrednoga plenarnog zasjedanja održanoga od 30. srpnja do 3. kolovoza u Punta de Tralci izjavu za javnost o seksualnom zlostavljanju djece od strane crkvenih službenika, izvještava Vatican News.

U dokumentu „ponizno priznaju da su iznevjerili kao pastiri jer nisu slušali, vjerovali ni sudjelovali u pomoći žrtvama velikih grijeha i nepravdi koje su počinili crkveni službenici” i zbog toga se ispričavaju žrtvama i preživjelima. Obećaju da će pronaći istinu i pravdu te zajamčili odštetu žrtvama. Da bi u tome uspjeli svim su biskupijama uputili smjernice pod naslovom „Skrb i nada”. Najavili su i osobne susrete sa žrtvama zlostavljanja, koje će saslušati i omogućiti im stručnu pomoć u iscjeljivanju rana.

Kako bi spriječili buduća moguća zlostavljanja čileanski biskupi nadalje najavljuju veću pozornost stalnoj formaciji duhovnika te potiču brojnije uključivanje laika u život Crkve kao i jaču zastupljenost žena u odlučivanju, kako to nalaže papa Franjo.

Također su se obvezali na suradnju s državnim tužiteljstvom u razotkrivanju slučajeva zlostavljanja u Crkvi i najavili objaviti u javnosti sve procese koji se vode, osim u slučaju kad je potrebna zaštita svjedoka i žrtava. Na čelo Nacionalnoga crkvenoga povjerenstva o zlostavljanjima imenovana je pravnica Ana Maria Celis Brunet.

Čileanska biskupska konferencija k tome je na internetu objavila popis zbog zlostavljanja dosad osuđenih 43 klerika. Od toga su civilni sudovi osudili 17 svećenika i jednoga đakona, a 25 dijecezanskih svećenika i redovnika sankcionirali su crkveni sudovi.

IKA | Bitno.net