Papa Franjo otpustio je iz kleričkog staleža čileanskog svećenika Fernanda Karadimu optuženog da je seksualno zlostavljao bogoslove i župljane.

U službenom priopćenju Svete Stolice stoji kako je Papa odluku potpisao “za dobro Crkve” u četvrtak. Ocu Karadimi ona je priopćena odmah idući dan.

Citirajući Kanonski zakonik iz Vatikana su poručili kako je Sveti Otac “upotrijebio svoju vrhovnu, punu i sveobuhvatnu moć unutar Crkve, svjestan svoje odgovornosti narodu Božjem kao nasljednik svetog Petra”.

Otac Karadima samo je jedan od brojnih slučajeva svećeničkog zlostavljanja koji ove godine potresaju Čile.

Ovaj karizmatični svećenik osnovao je podružnicu Katoličke akcije u glavnom čileanskom gradu Santiagu te je brojne mladiće privukao svećeničkom pozivu. Kako piše Catholic Herald, četiri Karadimina štićenika kasnije su zaređeni za biskupe, a među njima i Juan Barros.

Papa Franjo imenovao je Barrosa biskupom Osorna uz žestoko protivljenje dijela čileanske javnosti koja je biskupa optužila da je znao, a nije ništa učinio po pitanju zločina seksualnog zlostavljanja.

Premda je isprva branio njegovo imenovanje, nakon istrage koju je proveo malteški nadbiskup Charles Scicluna, prihvatio je Barrosovu ostavku.

Otac Fernando Karadima još je 2011. osuđen na život “molitve i pokore”, nakon što je proglašen krivim za zločine koji mu se pripisuju. Optužbi je prethodilo svjedočanstvo nekoliko bogoslova koji su 2010. otkrili kako ih je čileanski svećenik zlostavljao.

Papa Franjo posljednjih se tjedana i sam suočava s optužbama da je štitio i zataškavao zločine seksualnog zlostavljanja. Tako ga je nekadašnji apostolski nuncij pri SAD-u, nadbiskup Carlo Maria Viganò, optužio za zataškavanje slučaja McCarrick, da bi u novom pismu, objavljenom u četvrtak 27. rujna, spomenuo i druge navodne slučajeve zataškavanja od strane Svetog Oca. Više o tome pročitajte OVDJE.

*Pročitaj više: Žrtve koje su optužile čileanske biskupe za zataškavanje seksualnog zlostavljanja u bogoslovijama iznijele svoje priče

Tino Krvavica | Bitno.net