Objavljen je raspored obreda koje će Sveti Otac predvoditi od Velikog četvrtka do Vazmenog bdjenja

Foto: Vatican Radio

Veliki je tjedan za Crkvu hod bremenit duhovnošću i obredima, što je vidljivo iz obreda koje će Sveti Otac predvoditi posebice u Vazmenom trodnevlju. U nedjelju je Papa u propovijedi na svetoj misi potaknuo vjernike da se tijekom Velikoga tjedna propituju: Tko sam ja pred trpećim Isusom: Juda ili Cirenac, Pilat ili Isusova Majka, svjetina koja izruguje Isusa ili žene koje s Isusom trpe?

Taj će upit kroz ovaj tjedan pratiti vjernike, kada istina vjere, više nego u drugim trenutcima, postaje iskustvo tijela i krvi. Na to je iskustvo, tijekom prve godine pontifikata, papa Franjo priviknuo Crkvu, potičući je da otvori vrata i da bude žila kucavica milosrdne ljubavi prema marginaliziranima, tim više jer se ostatak svijeta bezbrižno prisjeća drugih događaja.

Veliki je tjedan milosno vrijeme koje nam Gospodin daje da otvorimo vrata svoga srca, svoga života, svojih župa – kako je to tužno, mnoge župe zatvorene! – pokreta, udruga, da idemo u susret drugima, da im se približimo i donesemo svjetlo i radost svoje vjere – rekao je Sveti Otac na općoj audijenciji 27. ožujka 2013. godine.

Izići kako je izišao Papa periferija, kad je na Veliki četvrtak, prošle godine, umjesto u velebnoj bazilici svetoga Petra, Misu večere Gospodnje slavio u zatvorskoj kapeli i malodobnim uznicima prao noge. I ove će godine Papa Misu večere Gospodnje, s početkom u 17 sati i 30 minuta, slaviti u Centru svete Marije od Providnosti, i štićenicima Zaklade don Carlo Gnocchi prati noge, a prije podne će u bazilici svetoga Petra s početkom u 9 sati i 30 minuta, predvoditi Misu posvete ulja.

Na Veliki petak, Papa će u bazilici svetoga Petra s početkom u 17 sati predvoditi obred Muke Gospodnje, a propovijedat će otac Raniero Cantalamessa, propovjednik Papinskoga doma, nakon čega će Sveti Otac s narodom, u rimskom Koloseumu, od 21 sat i petnaest minuta, obavljati pobožnost Križnoga puta za koji je razmišljanja napisao nadbiskup Giancarlo Bregantini.

Često se zadovoljimo nekom molitvom, rastresenom nedjeljnom misom, nekim djelom milosrđa, ali nemamo odvažnosti ‘izaći’ i nositi Krista. Pomalo nalikujemo svetom Petru, čim Isus počinje govoriti o muci, smrti i uskrsnuću; o sebedarju i ljubavi prema svima, apostol ga zove ustranu i odvraća ga – rekao je Papa na općoj audijenciji 27. ožujka 2013. godine.

Nakon subotnje šutnje, Molitveno će bdjenje osvijetliti prazan grob, a predvodit će ga Sveti Otac s početkom u 20 sati i 30 minuta u bazilici svetoga Petra. Tad ćemo, možda, u savjesti pred Bogom i samima sobom, moći odgovoriti na upit svih upita: Tko sam ja pred trpećim Isusom? (Radio Vatikan/Bitno.net)