Svečanu misu na Nedjelju muke Gospodnje ili Cvjetnicu na Trgu svetog Petra u Vatikanu predvodio je papa Franjo. U dirljivoj pa i dramatičnoj propovijedi na misi Papa je istaknuo kako moramo biti samokritični. Kršćani se, kao uvijek, moraju pitati jesu li i oni izdali Krista kao i Juda za tridesetak novčića. Istaknuo je kako svatko treba jasno i otvoreno zauzeti stajalište o Isusu.

“Ovaj tjedan započinje slavljeničkom povorkom s maslinovim grančicama: cijeli narod dočekuje Isusa. Djeca i mladi pjevaju, iskazuju hvalu Isusu. No, ovaj se tjedan nastavlja u otajstvu Isusove smrti i uskrsnuća. Čuli smo Gospodinovu Muku: no, dobro je da se svatko upita: tko sam ja? Tko sam ja pred mojim Gospodinom? Tko sam ja pred Isusom koji slavno ulazi u Jeruzalem? Jesam li u stanju izraziti mu svoju radost, hvaliti ga? Ili se udaljujem? Tko sam ja pred trpećim Isusom?

Čuli smo puno, puno imena: skupine vođa, nekih svećenika, farizeja, učitelja zakona, koji su ga odlučili ubiti. Čekali su priliku da ga uhvate. Jesam li ja poput jednoga od njih? Čuli smo i drugo ime: Juda. 30 novčića. Jesam li ja poput Jude? Čuli smo i druga imena: učenika koji ništa ne razumješe, koji su tonuli u san dok je Gospodin trpio. Je li moj život uspavan? Ili sam poput učenika, koji nisu razumjeli što znači izdati Isusa; ili sam poput onog drugoga učenika koji je sve htio riješiti mačem: jesam li poput njih?

Jesam li poput Jude koji se pretvara da ljubi te poljupcem izdaje Učitelja, kako bi ga predao, izdao? Jesam li ja izdajnik? Jesam li poput onih vođa što su na brzinu sazvali sud i potražili lažne svjedoke: jesam li ja poput njih? I, kad činim sve to, ako to činim, mislim li da spašavam narod? Jesam li poput Pilata, pa kad vidim da je situacija teška, perem ruke i ne znam preuzeti vlastitu odgovornost, te dopuštam da se ljude osudi – ili ja osuđujem?

Jesam li poput one mase koja nije pravo znala nalazi li se na vjerskome okupljanju, na sudu ili u cirkusu, te izabire Barabu? Njima je svejedno: bilo je zabavnije poniziti Isusa. Jesam li poput vojnika koji su udarali Gospodina, pljuvali po njemu, vrijeđali ga i zabavljali se ponižavajući Gospodina? Jesam li poput Cirenca koji se vraćao s posla umoran, no imao je dobru volju pomoći Gospodinu da nosi križ?

Jesam li poput onih koji su prolazili ispred Križa i rugali se Isusu: „Ah….jako je hrabar! Neka siđe s križa, pa ćemo povjerovati u Njega!“. Ruganje Isusu… Jesam li poput onih hrabrih žena i poput Isusove mame, koje su bile tamo i patile u tišini? Jesam li kao Josip, potajni učenik, koji s ljubavlju nosi Isusovo tijelo da ga pokopa? Jesam li poput dviju Marija koje ostaju na vratima Groba, plačući i moleći? Jesam li poput vođa koji su dan poslije otišli Pilatu i rekli: „Onaj je rekao da će uskrsnuti: da se ne bi dogodila još jedna prijevara?“, te blokiraju život, blokiraju grob, kako bi obranili nauk, da život ne bi izašao van? Gdje je moje srce? Kojoj od ovih osoba sličim? Neka nas to pitanje prati tijekom cijeloga tjedna”, rekao je papa Franjo u propovijedi.

Papa Bergoglio koji se tijekom liturgijskog slavlja služio drvenim biskupskim štapom izrađenim od masline, koji mu je poklonila skupina talijanskih zatvorenika. 3.000 umjetničkih i rukom izrađenih palminih grančica, koje je Papa blagoslovio na početku mise, ove je godine poklonila Papi talijanska općina San Remo, a oko 2.000 maslinovih grančica pokrajina Puglia.

I ovogodišnje proslava Cvjetnice u Vatikanu je bila u znaku mladih jer se danas slavi Svjetski dan mladih na dijecezanskoj razini. Na misi je sudjelovalo izaslanstvo od 250 biskupa, svećenika, redovnika i laika, koji su prošlih dana sudjelovali na susretu Svjetskih dana mladih, kojeg je organiziralo Papinsko vijeće za laike. To je – kako je istaknuo Papa – početak priprava za idući Svjetski dan mladih, koji će se održati u srpnju 2016. u Krakovu pod geslom „Blaženi milosrdni, jer će postići milosrđe”. Na kraju mise skupina brazilskih mladih predala je križ poljskim mladima. Ivan Pavao II je zadužio mlade da ga nose po cijelom svijetu kao znak Kristove ljubavi za čovječanstvo. Papa Franjo je primijetio kako će 27. biti proglašen svetim inicijator Svjetskih dana mladih papa Ivan Pavao II., dodavši kako će on biti veliki zaštitnik, „u općinstvu svetih nastavit će biti za mlade iz cijeloga svijeta otac i prijatelj”. Nakon Angelusa Papa je najavio da će 15. kolovoza ove godine sudjelovati na velikom kontinentalnom susretu azijske mladeži u Daejeonu u Republici Koreji.

IKA/RV/Bitno.net