Papa Franjo je u subotu 20. lipnja održao audijenciju za skupinu zdravstvenih djelatnika iz pandemijom najpogođenije talijanske regije (Lombardije). To je jedna od prvih audijencija otkako je Italija ukinula većinu mjeru uvedenih kako bi se spriječilo širenje COVID-19 i zahvalio im na radu tijekom pandemije, javlja Vatican News, a prenosi Hina.

“Bili ste jedan od potpornih stupova cijele zemlje”, rekao je liječnicima i medicinskim sestrama iz Lombardije okupljenim u vatikanskoj Klementinskoj dvorani.

“Vama ovdje i vašim kolegama po cijeloj Italiji izražavam svoje poštovanje i iskreno zahvaljujem, a znam da izražavam osjećaje sviju”, rekao je Papa.

Zahvalio je zdravstvenim djelatnicima što su bili “anđeli” i tako što su davali svoje mobilne telefone pacijentima na samrti kako bi se mogli oprostiti od voljenih.

Italija se 3. lipnja vratila u razmjerno normalno stanje dozvolivši Talijanima ponovno putovanje zemljom. No pravila poput socijalnog distanciranja u javnim prostorima i nošenje maski još su uvijek na snazi.

U Italiji je od koronavirusa umrlo gotovo 35.000 ljudi, a više je umrlo samo u SAD-u, Brazilu i Velikoj Britaniji.

Gotovo 170 umrlih bili su liječnici i Papa im je u izrazio posebno poštovanje, objavio je Vatican News, a prenijela Hina u subotu 20. lipnja.