Njegove su misli posebno upravljene najmanjima, koji više nemaju djetinjstva, te nerođenoj djeci: spletke zla kreću se u sjeni licemjerja i prikrivanja, piše Vatican News.

Spomen Nevine dječice odnosi se na malene, mlađe od dvije godine, koje je kralj Herod dao ubiti jer su ga mudraci upozorili na rođenje u Betlehemu onoga kojega se čekalo kao “kralja Židova”. Papa Franjo piše u poruci na svom računu @Pontifex: “Danas, kao u Herodovo vrijeme, spletke zla, koje se suprotstavljaju božanskom svjetlu, kreću se u sjeni licemjerja i prikrivanja: koliko se oružanih masakra događa u zaglušujućoj tišini, bez znanja mnogih!”.

U drugom tweetu odmah dodaje: “Koliko je pokolja nevinih u svijetu: u majčinoj utrobi, na putevima očajnika u potrazi za nadom, u životima brojne djece čije je djetinjstvo opustošio rat. Oni su mali Isusi današnjice” – napisao je papa Franjo.

Brojni današnji “masakri nevinih”

Više je puta, kao na u podnevnom nagovoru 25. prosinca, papa Franjo izrekao riječi “pokolj nevinih”, spominjući se žrtava sukoba u Ukrajini, Siriji, Jemenu, Armeniji, Azerbajdžanu, Sudanu, Kongu, i posebno žrtava rata i razaranja koje se događa u Pojasu Gaze. U poruci Urbi et Orbi – Gradu i svijetu uputio je apel da se prekine utrka u naoružanju koja ponovno raspiruje ratove: “Narod, koji ne želi oružje nego kruh, koji se bori da ide naprijed i traži mir – rekao je – ne zna koliko se javnoga novca izdvaja za naoružanje. Ipak, trebao bi znati! Neka se govori o tome, neka se piše o tome, kako bi se poznavali interesi i profiti koji pokreću konce ratova” – istaknuo je papa Franjo.