Poruka Urbi et orbi Svetoga Oca Franje Božić 2023. Godine

 Ponedjeljak, 25. prosinca 2023.

Draga braćo i sestre, sretan Božić!

Pogledi i srca kršćana diljem svijeta okrenuti su prema Betlehemu; tamo, gdje ovih dana vladaju bol i tišina, odjeknula je stoljećima iščekivana vijest: “Rodio se za vas Spasitelj, Krist Gospodin” (Lk 2,11). Ovo su riječi anđela na betlehemskom nebu a upućene su i nama. Ispunja nas pouzdanjem i nadom spoznaja da je Gospodin rođen za nas; da se vječna Riječ Očeva, beskonačni Bog, nastanila među nama. Utjelovio se, došao je “živjeti među nama” (Iv 1,14): evo vijesti koja mijenja tijek povijesti!

Taj betlehemski navještaj je “velika radost” (Lk 2,10). Kakva radost? Ne prolazna sreća svijeta, niti veselje zabave, već “velika” radost jer nas čini “velikima”. Danas mi, ljudska bića, sa svojim ograničenjima, prihvaćamo sigurnost nade bez presedana, nade rođenja za Nebo. Da, Isus, naš brat, došao je učiniti svoga Oca našim Ocem: krhko Dijete, otkriva nam Božju nježnost; i puno više: On, Jedinorođenac od Oca, daje nam “moć da postanemo djeca Božja” (Iv 1,12). Evo radosti koja tješi srca, obnavlja nadu i daje mir: to je radost Duha Svetoga, radost što smo ljubljena djeca.

Braćo i sestre, danas je u Betlehemu u tami koja je na zemlji upaljen je ovaj neugasivi plamen, danas nad tamom svijeta prevladava svjetlo Božje, “koje prosvjetljuje svakoga čovjeka” (Iv 1,9): radujmo se toj milosti! Raduj se ti koji si izgubio povjerenje i sigurnost, jer nisi sam, nisi sama: Krist se rodio za tebe! Raduj se, ti koji si izgubio nadu, jer Bog ti pruža svoju ruku: ne upire prstom u tebe, nego ti pruža svoju dječju ručicu da te oslobodi strahova, pridigne iz poteškoća i pokaže ti da u njegovim očima ti vrijediš kao nitko drugi.

Raduj se ti koji ne nalaziš mira u srcu svome, jer se za tebe ispunilo drevno Izaijino proročanstvo: «Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan […] i ime će mu biti: […] Knez mira” (9,5)”. S Njim “miru neće biti kraja” (9,6).

U Svetom pismu Knezu mira suprotstavlja se “knez ovoga svijeta” (Iv 12,31) koji, sijući smrt, djeluje protiv Gospodina, “ljubitelja života” (Mudr 11,26). Vidimo ga na djelu u Betlehemu kada se nakon rođenja Spasitelja događa pokolj nevinih. Koliko je pokolja nevinih u svijetu: u utrobi majki, na putevima očajnika u potrazi za nadom, u životima brojne djece čije je djetinjstvo opustošeno ratom. Oni su mali Isusi današnjice.

Dakle reći „da“ Knezu mira znači reći „ne“ ratu, svakom ratu, samoj logici rata, putu bez odredišta, porazu bez pobjednika, ludilu bez isprika. Ali da bismo rekli “ne” ratu, moramo reći “ne” oružju. Jer, ako se čovjeku čije je srce nestabilno i ranjeno u rukama nađu oruđa smrti, prije ili kasnije će ih upotrijebiti. A kako možemo govoriti o miru ako raste proizvodnja, prodaja i promet oružja? I danas, kao u Herodovo vrijeme, spletke zla, koje se suprotstavljaju božanskom svjetlu, kreću se u sjeni licemjerja i prikrivanja: koliki se oružani pokolji događaju u zaglušnoj tišini, bez znanja mnogih! Narod koji ne želi oružje nego kruh, koji se bori da ide naprijed i traži mir, zanemaruje koliko se državnog novca izdvaja za naoružanje. No treba se o tome znati! Govorimo o tome, pišimo o tome, kako bi se upoznali interesi i zarade koji povlače konce ratova.

Izaija, koji je prorekao Kneza mira, pisao je o danu kada “neće više narod dizat’ mača protiv naroda nit’ se više učit’ ratovanju”; o danu u kojem ljudi “više neće učiti ratnu vještinu”, nego  “koji će mačeve prekovati u plugove, a koplja u srpove” (2,4). Uz Božju pomoć, potrudimo se da taj dan bude bliže!

Približite se Izraelu i Palestini, gdje rat potresa živote tih naroda. Sve ih grlim, a posebno kršćanske zajednice Gaze i cijele Svete zemlje. Nosim u srcu bol za žrtvama užasnog napada 7. listopada i ponavljam žuran apel za oslobađanje onih koji se još uvijek drže kao taoci. Molim da vojne operacije, sa zastrašujućim posljedicama nevinih civilnih žrtava, prestanu i da se očajna humanitarna situacija popravi propuštanjem pomoći. Nemojmo nastaviti raspirivati nasilje i mržnju, već idimo prema rješenju palestinskog pitanja, kroz iskren i ustrajan dijalog između sukobljenih strana, uz snažnu političku volju i potporu međunarodne zajednice.

Moje misli se zatim ide stanovništvu izmučene Sirije i Jemena koji još uvijek pate. Mislim na dragi libanonski narod i molim se da uskoro pronađu političku i društvenu stabilnost.

S očima uprtim u malog Isusa, molim za mir u Ukrajini. Obnovimo svoju duhovnu i ljudsku blizinu napaćenom narodu Ukrajine, kako bi kroz potporu svakoga od nas osjetili konkretnost Božje ljubavi.

Bliži se dan konačnog mira između Armenije i Azerbajdžana. Neka se podupre nastavak humanitarnih inicijativa, zakonit i siguran povratak prognanika svojim domovima te uzajamno poštivanje vjerskih tradicija i mjesta bogoštovlja svake zajednice.

Ne zaboravimo napetosti i sukobe koji potresaju regiju Sahela, Roga Afrike, Sudan, kao i Kamerun, Demokratsku Republiku Kongo i Južni Sudan.

Bliži se dan kada će bratske veze na Korejskom poluotoku biti ojačane, otvarajući putove dijaloga i pomirenja koji mogu stvoriti uvjete za trajan mir.

Neka Sin Božji, koji je postao ponizno Djetešce, nadahne političke vlasti i sve ljude dobre volje na američkom kontinentu kako bi se pronašla prikladna rješenja za prevladavanje društvenih i političkih nesuglasica, za borbu protiv oblika siromaštva koji vrijeđaju dostojanstvo ljudi, kako bi se izravnale nejednakosti i suočili se s bolnim fenomenom migracija.

Iz jaslica Dijete Isus od nas traži da budemo glas onih koji nemaju glasa: glas nevinih, koji su umrli zbog nedostatka vode i kruha; glas onih koji ne mogu naći posao ili su ga izgubili; glas onih koji su prisiljeni napustiti domovinu u potrazi za boljom budućnošću, riskirajući svoje živote na iscrpljujućim putovanjima i prepušteni na milost i nemilost beskrupuloznim trgovcima ljudima.

Braćo i sestre, bliži se vrijeme milosti i nade Jubileja koji će započeti za godinu dana. Ovo razdoblje pripreme prilika je za obraćenje srca; reći “ne” ratu i “da” miru; da se radosno odazovemo pozivu Gospodina koji nas poziva, kao što je prorekao Izaija, “da radosnu vijest donesem ubogima, da iscijelim srca slomljena; da zarobljenima navijestim slobodu i oslobođenje sužnjevima“ (Iz 61,1).

Ove su se riječi ispunile u Isusu (vidi Luka 4,18), rođenom danas u Betlehemu. Prihvatimo ga, otvorimo srca Njemu, Spasitelju, Knezu mira!