28. PROSINAC

Nevina dječica – nije lako objasniti patnju, a kamoli patnju nevinih

Nije lako objasniti patnju, a kamoli patnju nevinih. Sveti Matej pokazuje nam u svom evanđelju tu patnju, na prvi pogled uzaludnu i nepravednu, dječaka koji su žrtvovani zbog jedne Osobe i jedne Istine koju još ne poznaju.

nevina dječica

Foto: www.christusrex.org

“Vidjevši da su ga mudraci izigrali, Herod se silno rasrdi i posla poubijati sve dječake u Betlehemu i po svoj okolici, od dvije godine na niže – prema vremenu što ga razazna od mudraca.”

Nije lako objasniti patnju, a kamoli patnju nevinih. Sveti Matej u današnjem evanđelju pokazuje nam tu patnju, na prvi pogled uzaludnu i nepravednu, dječaka koji su žrtvovani zbog jedne Osobe i jedne Istine koju još ne poznaju. Patnja često uzrokuje pomutnju, ona se pred mnogima podiže poput velikog zida koji priječi vidjeti Boga i njegovu neizmjernu ljubav za ljude. Zašto svemogući Bog ne poštedi ljude tolike boli, prividno uzaludne?

Bol je tajna. Ipak, kršćanin koji ima vjere zna otkriti u mraku patnje, svoje ili tuđe, Božju ruku ljubavi i providnost svojega Boga Oca, koji zna više i vidi dalje. Razumije tada riječi svetoga Pavla prvim kršćanima u Rimu: “Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube”, čak i u onome što nam je bolno neobjašnjivo i neshvatljivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevina su djeca pobijena za Krista, idu za nedužnim Jaganjcem i kliču bez prestanka: ‘Slava tebi, Gospodine’. Onima koji trpe s Kristom nagrada će u ovome životu biti Božja utjeha, a poslije velika radost života vječnoga. “Valjaš, slugo dobri i vjerni! […] Uđi u radost gospodara svoga”, reći će nam Isus na kraju našega života, ako smo znali proživjeti radosti i žalosti ujedinjeni s njim.

U ovim danima u kojima toliko ljudi zaboravlja kršćanski smisao ovih blagdana, mi ćemo im podariti svjetlo i sol malim mrtvljenjima, sasvim sigurni da time radujemo Gospodina i približavamo druge duše Betlehemu. Često promatranje Marije uz križ svojega Sina naučit će nas prikazati svoje boli i patnje te gajiti istinsko suosjećanje s onima koji pate. Zamolimo je danas da nas nauči posvetiti bol, spojivši našu bol s boli njezina Sina Isusa. Zamolimo nevinu dječicu da nam pomognu ljubiti mrtvljenje i dragovoljnu žrtvu, te prikazati bol i imati razumijevanja za one koji trpe.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak I. (Došašće – Božićno vrijeme – Bogojavljenje)

Bitno.net

 


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 28. prosinca 2018.

Možda vam se svidi