Papa Franjo je u nedjelju 31. prosinca s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači izmolio molitvu Anđeo Gospodnji s vjernicima i hodočasnicima okupljenim na Trgu sv. Petra. Prenosimo u cijelosti Papino obraćanje prije i nakon molitve Angelusa.

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Slavimo danas svetkovinu Svete Obitelji – Isusa, Marije i Josipa. Evanđelje nam je prikazuje u jeruzalemskom hramu prilikom prikazanja Djeteta Gospodinu (usp. Lk 2, 22-40).

Vidimo da Sveta Obitelj dolazi u hram i ondje prinosi na dar najskromniji i najjednostavniji od svih predviđenih prinosa, kao potvrda njezina siromaštva. Na kraju, Marija prima proroštvo: „tebi će samoj mač probosti dušu“ (r. 35). Dolaze u siromaštvu i odlaze s bremenom patnje. To izaziva čuđenje: kako to da je Isusova obitelj, jedina obitelj u povijesti koja se može podičiti time da je u njoj prisutan Bog u tijelu i krvi, umjesto da bude bogata, siromašna je! Umjesto da joj bude sve lakše, put joj je posut preprekama! Umjesto da bude pošteđena naporâ, uronjena je u veliku bol!

Što to govori našim obiteljima? Nešto jako lijepo: Bog, kojeg često zamišljamo da je iznad problema, možda koristan samo zato da ih ukloni iz naših života, došao je živjeti naš život opterećen problemima. On nas je tako spasio: živeći među nama (usp. Iv 1, 14). Nije došao kao odrasla osoba, nego malen u krilu jedne žene; živio je u obitelji, dijete jedne majke i jednoga oca; ondje je proveo većinu života, odrastajući, učeći, u svakodnevnom životu sačinjenom od skrovitosti i tišine. I teškoće ga nisu mimoišle. Naprotiv, izabravši obitelj „iskusnu u patnji“, našim obiteljima poručuje: „Ako vas snađu teškoće, znam što osjećate, ja sam to prošao: ja, moja majka i moj otac smo to iskusili kako bismo i vašoj obitelji poručili: niste sami!”.

Što, dakle, Sveta Obitelj može poručiti našim obiteljima? Vidimo to iz današnjeg Evanđelja, koje naglašava stav Josipa i Marije: oni su „divili [su] se što se to o njemu govori“ (usp. Lk 2, 33). Sposobnost divljenja može biti tajna boljitka obitelji. Znati nadasve iskazati udivljenost Bogu. Kako? Živeći jednostavne trenutke molitve kod kuće, zajedno, kao da ga pozivamo među nas, i tako mu dopustiti da nas preporodi mirom i ljubavlju koju samo On može dati. No, dobro je znati se izraziti i divljenje prema svom suprugu ili supruzi, primjerice tako da ga/ju navečer nekoliko trenutaka nježno uhvatite za ruku i pogledate u oči. Diviti se, nadalje, čudu života, djece, nalazeći vremena za igru s njima i da ih slušamo. I diviti se mudrosti i spokoju baka i djedova, koji život vraćaju na ono što je bitno. Diviti se, na kraju, vlastitoj povijesti ljubavi u koju Bog vjeruje, pa i kad nam se čini da prevladavaju negativne strane.

Neka nam Marija, Kraljica obitelji, pomogne svaki dan diviti se dobru i da ga možemo vidjeti na licima onih oko nas.

Nakon Angelusa

Draga braćo i sestre!

Nažalost, proslavu Božića u Nigeriji zasjenila su teška nasilja u državi Plateau, s brojnim žrtvama. Molim za njih i njihove obitelji. Neka Bog oslobodi Nigeriju od tih užasa! Molim također za one koji su izgubili živote u eksploziji kamiona cisterne u Liberiji.

Nastavimo moliti za narode koji pate zbog ratova: za napaćeni ukrajinski narod, palestinski i izraelski narod, sudanski narod i mnoge druge. Na kraju godine imajmo hrabrosti zapitati se: koliko je ljudskih života izgubljeno u oružanim sukobima? Koliko je ubijenih? I koliko razaranja, koliko patnje, koliko siromaštva? Oni koji imaju koristi od tih sukoba, neka poslušaju glas savjesti. I ne zaboravimo napaćene Rohindže!

Papa Benedikt XVI. prije točno godinu dana završio je svoje ovozemaljsko putovanje, nakon što je s ljubavlju i mudro služio Crkvi. Osjećamo toliko ljubavi prema njemu, toliku zahvalnost, toliko divljenje. Neka nas s neba blagoslovi i prati. Pljesak za Benedikta XVI.!

Pozdravljam sve Rimljane, hodočasnike, župne skupine, udruge i mlade. Upućujem danas poseban pozdrav ovdje prisutnim obiteljima i obiteljima koje su povezane putem televizije i drugih komunikacijskih sredstava. Ne zaboravimo da je obitelj temeljna stanica društva: moramo je uvijek braniti i podržavati, uvijek!

Pozdravljam talijansku mušku odbojkašku reprezentaciju do 18 godina; i pozdravljam sudionike živih jaslica u Marcellanu, u Umbriji.

I želim svima ugodnu nedjelju. Blagoslov vašim obiteljima! I želim vam miran kraj godine. Ne zaboravite, molim vas, moliti za mene. Dobar tek i vidimo se!