Gotovo 200 kršćana ubijeno je u središnjoj Nigeriji uoči Božića i na sam blagdan, objavile su lokalne političke i crkvene vlasti.

“Ovo je doista bio krvav Božić za nas”, poručio je u videoporuci na društvenoj mreži X Caleb Mutfwang, guverner savezne države Plateau, istaknuvši kako su napadi bili “dobro koordinirani” te da je u njima korišteno “teško naoružanje”.

Lokalni mediji i aktivisti za ljudska prava tvrde kako je ukupno ubijeno 198 kršćana u seriji terorističkih napada na 26 kršćanskih zajednica u Plateau. Napadi su počeli u noći 23. prosinca te se nastavili do samog Božića, prenosi Catholic News Agency koja je objavila i fotografiju masovne grobnice u kojoj su pokopane žrtve napada.

Maria Lozano, predstavnica papinske zaklade Pomoć Crkvi u nevolji, izjavila je za CNA da su napadi izvršeni ovog Božića “jedni od najnasilnijih u povijesti područja”. Dodala je kako vjeruje da su za njih odgovorni radikalizirani pripadnici Fulani stočara, koji su uglavnom muslimani.

Osim sukoba s Fulani stočarima, kršćani u Nigeriji već godinama trpe terorističke napade Boko Harama, dok su klerici, redovnici i redovnice Katoličke Crkve nerijetko na meti otmičara i kriminalnih skupina.

Dodajmo i da su napadi na sam blagdan ili uoči njega već viđen scenarij u ovoj zemlji. Prošle godine, tjedan dana uoči Božića, ubijeno je 40-ak kršćana u saveznoj državi Kaduni. Nekoliko mjeseci ranije, na blagdan Pedesetnice, naoružani napadači napali su katoličku crkvu sv. Franje Ksaverskog na jugozapadu Nigerije, također ubivši najmanje 40 kršćana.

Bola Tinubu, novi nigerijski predsjednik, osudio je na X-u napade na Božić, istaknuvši kako je naredio “trenutnu mobilizaciju sigurnosnih snaga” kako bi “pretražili svaki dio tog područja” i “uhitili krivce odgovorne za ove zločine”.