Vraćajući se iz posjeta Gruziji i Azerbajdžanu papa je Franjo u već tradicionalnom razgovoru s novinarima u zrakoplovu ponovio svoju osudu rodne ideologije i indoktrinacije koju provode njezine pristaše. Istodobno, naglasio je i kako osobe s homoseksualnim sklonostima ili one koje prolaze kroz krizu “spolnog identiteta” moraju imati pastoralnu pratnju.

Papa je odgovarao na pitanje Josha McElweeja, novinara liberalnog National Catholic Reportera koji ga je podsjetio na izjave koje je dao u Gruziji i u kojima je osudio indoktrinaciju rodnom ideologijom te ga dodatno pitao kako bi pastoralno skrbio nad osobom koja ima problem sa svojim spolom i iza kojeg stoje isključivo biološki razlozi.

“Kao svećenik, kao biskup, pa i kao papa, ja sam pastoralno pratio ljude s homoseksualnim sklonostima i susretao se s njima, dovodio ih bliže Gospodinu i nikada ih nisam napuštao. Moramo pratiti ljude kako bi to činio i Isus. Kada osoba koja je u takvom stanju dođe pred Isusa, Isus im sigurno ne govori: ‘Odlazi jer si homoseksualac?” rekao je Papa na početku odgovora.

Međutim, nastavio je, rodna ideologija i “njezina podla indoktrinacija” ljudi nešto je sasvim drugo.

“Otac iz Francuske nedavno mi je ispričao kako je za stolom razgovarao sa svojim djetetom… Pitao je dječaka što želi biti kada odraste i ovaj mu je odgovorio: Djevojka. Otac je shvatio kako djecu u školi uče rodnu teoriju. To je protiv naravnog zakona. Jedno je kada osoba ima tu sklonost ili čak ima operaciju spola. Ali, nešto je drugo kada djecu u školi tome uče kako bi promijenili njihov mentalitet. I to je za mene ideološka kolonizacija”, zaključio je.

Papa je novinarima ispričao i kako se nedavno susreo sa Španjolkom koja je prošla kroz operaciju spola, a sada je kao muškarac u braku.

“Život je život i stvari treba prihvaćati kako dolaze. Grijeh je grijeh. Sklonost ili hormonalni poremećaj imaju mnoge poteškoće. Moramo biti oprezni, a ne reći: Ah, sve je to isto, idemo tulumariti. Ne, to nikako, nego svaki slučaj prihvatiti, pratiti ga, promisliti o njemu, razlučiti i potom tu osobu integrirati u Crkvu. To je ono što bi Isus danas učinio”, rekao je Papa i odmah dodao:

“Molim vas, nemojte sada napisati: Papa blagoslovio transseksualce. Već vidim naslovnice. Je li svima jasno što sam rekao? Želim biti jasan. To je moralni problem. To je ljudski problem i uvijek mora biti razriješen uz pomoć Božjeg milosrđa i u istini.”

Papa je ponovio i svoje tvrdnje izrečene u Gruziji o “svjetskom ratu” koji se vodi protiv braka i u kojem razvodi također imaju svoju ulogu. Upitan kako se ta izjava poklapa s pastoralnom skrblju za razvedene kojom se bavi i apostolska pobudnica Amoris laetitia, Papa je odgovorio:

“Sve što sam rekao napisano je i u pobudnici. Kada govorimo o braku kao zajednici muškarca i žene, govorimo o slici Boga. To je istina. U današnjoj kulturi postoje brojni problemi koji se ne rješavaju na odgovarajući način, a postoji i filozofija koja pogoduje uništenju braka. I to je rat koji se vodi protiv braka. Ne smijemo dopustiti da te ideje prevladaju jer je brak slika Boga. Kada uništavaš brak, uništavaš ili izobličuješ sliku Boga. Amoris laetitia govori o tome kako se nositi s takvim situacijama. Kako pustiti da Božja milost uđe u njih…”

Upitan kakav bi savjet dao onim američkim katolicima koji su u dvojbi kako glasovati na predstojećim predsjedničkim izborima jer niti jedan od kandidata nije u skladu s njihovim uvjerenjima, Papa je odgovorio kako nikada ne komentira konkretne izborne kampanje. Ali, da može dati jedan općenit, ali nimalo nevažan, savjet:

“Dobro proučite programe kandidata, pomolite se i glasajte prema savjesti.”

Papa je potvrdio i kako je ubrzao proceduru za početak beatifikacijskog procesa za o. Jacquesa Hamela, katoličkog svećenika iz Francuske kojeg su nedavno za oltarom ubili islamistički teroristi.

Učinio je to nakon razgovora s kardinalom Angelom Amatom, pročelnikom Kongregacije za kauze svetaca, kako se ne bi izgubila svjedočanstva važna za taj proces.

Papa je najavio kako će iduće godine, točnije 13. svibnja, posjetiti Fatimu kako bi proslavio stotu obljetnicu ukazanja Blažene Djevice Marije u tom portugalskom gradiću.

Goran Andrijanić | Bitno.net