Papa Franjo se jučer poslijepodne u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tbilisiju susreo sa svećenicima, redovnicima, redovnicama, sjemeništarcima i pastoralnim djelatnicima.

Suživot mnogih različitih kršćanskih obreda i konfesija Papa je u svom govoru nazvao „lijepom voćnom salatom“. Istaknuo je kako su katolici i pravoslavci braća: i jedni i drugi vjeruju u Trojstvo. „Trebali bismo njegovati međusobno prijateljstvo, zajedno ići naprijed, moliti jedni za druge i zajedno karitativno djelovati. To je ekumena! No nikad osuđivati“, kazao je papa Franjo.

Energično je govorio o „mračnim trenucima“, koje svakog kršćanina, pa i Bogu posvećene osobe, snađu. „Ono što treba činiti u takvim trenucima je sljedeće: zastati i prisjetiti se – prisjetiti se onog trenutka, u kojem me dotaknuo Duh Sveti.“ Svi ljudi su grešnici, pa i svećenici i redovnici, „ali milosrđe Božje je mnogo veće negoli naši grijesi.“

Jedna žena je svjedočila svoje iskustvo miješanog braka te je Papa iskoristio tu priliku da progovori o braku. „Brak je nešto najljepše što je Bog stvorio.“ I muškarac i žena su – prema svjedočanstvu Knjige Postanka – stvoreni „kao slika i prilika Božja“. Sveti Otac zna koliko može biti poteškoća u jednom braku, ali tko se rastane od svog partnera, on – na određeni način – ranjava samog Boga jer je Bog htio da zajedništvo muža i žene bude slika Njega samog.

„Potrebno je poduzeti sve moguće kako bi se spasio brak! Svađe u braku su sasvim normalne, to se zna dogoditi. Ponekad lete i tanjuri! Ali ako je riječ o istinskoj ljubavi, onda odmah dolazi pomirenje“, rekao je papa Franjo. Dodao je da postoji i „složenijih situacija“, no „ako se pojavi napast, tada potražite pomoć!“ Potaknuo je i katoličke zajednice da pomognu u „spašavanju brakova!“

„Veliki neprijatelj braka je rodna ideologija. Danas vlada svjetski rat protiv braka. Ne vodi se pomoću oružja, već pomoću ideološke kolonizacije. Zbog toga je važno braniti brak od ove kolonizacije!“ zaključio je papa Franjo.

Radio Vatikan | Bitno.net