Svećenik koji je uvijek bio na raspolaganju vjernicima, topao i pristupačan, spreman za razgovor sa svima, koji nije htio otići u mirovinu nego je s 86 godina i dalje dijelio sakramente i pomagao u svojoj župi.

Tako prijatelji i vjernici opisuju mučenika Katoličke Crkve o. Jacquesa Hamela, prvog mučenika-svećenika zapadne Europe u XXI. stoljeću koji je okrutno ubijen u jučerašnjem terorističkom napadu u gradu St.-Étienne-du-Rouvrayju.

“Mogao je otići u mirovinu kada je napunio 75 godina, ali vidio je kako nema dovoljno svećenika i nastavio svoju službu. Bio je poput djeda za sve nas. Bili smo sretni kada bi bio tu i pomalo zabrinuti kada ga ne bi bilo”, ispričao je za The New York Times o. Auguste Moanda-Phuati, župnik u župi u kojoj je o. Jacques pomagao kao župni vikar.

“Nemojte misliti da svetost nije za svakoga od nas”, napisao je o. Jacques u župnom listu na blagdan Svih svetih prošle godine, te pozvao župljane da se ugledaju na primjer svetih Louisa i Zélie Martin, roditelja sv. Terezije iz Lisieuxa.

“Njihov život bio je jednostavan, kao i onaj u našim obiteljima. Ali, sve što su radili bilo je usmjereno prema Kraljevstvu nebeskom. ‘Bog uvijek na prvom mjestu’, to je bila njihova želja”, napisao je svećenik koji će nepunih godina dana kasnije postati mučenik.

“Imali su težak život, ali ostali su uz svoju vjeru ojačanu sakramentima i molitvom, služenju siromašnima i predanju Bogu koji nas nikada ne napušta. Po krštenju smo djeca Božja, a svecima postajemo živeći taj odnos iz dana u dan”, poručio je tada francuski svećenik.

U svom razmatranu za Uskrs napisao je:

“Isus je volio do kraja. Kao što je rekao: ‘Nema veće ljubavi nego da tko život svoj položi za svoje prijatelje.'”

Njegove riječi i citiranje Evanđelja danas zvuče kao proročanstvo.

“Bio je uvijek na pomoći. Ja i moja žena izgubili smo dijete nedavno i došao je kod nas kako bi razgovarao i utješio nas”, rekao je jedan od stanovnika radničkog naselja koje je predgrađe većeg grada Rouena, Jean Baya.

Svjedočenja mučenikovih prijatelja i braće stvaraju sliku o svećeniku predanom svom pozivu, uvijek spremnom pomoći i savjetovati.

“Znao sam mu reći u šali: ‘Jacques, previše radiš! Vrijeme je da odeš u mirovinu…'” Odgovorio bi mi: ‘Jesi li ikada vidio umirovljenog svećenika? Radit ću do svog posljednjeg daha. To da je ubijen tijekom služenja svete mise – to je blagoslov za njega, unatoč tragičnim okolnostima”, rekao je o. Aimé-Rémi Mputu Amba, još jedan svećenik biskupije Rouen.

O. Jacques rođen je u gradu Darnétalu 1930., a za svećenika je zaređen 1958. Bio je župnik u nekoliko francuskih gradova, a u St.-Étienne-du-Rouvray došao je 2000. Kapelanom je postao 2005. kada je navršio godine za odlazak u mirovinu koju je odbio.

Šok zbog smrti svećenika izrazio je i lokalni imam – Mohammed Karabila.

“Zaprepastila me je vijest o njegovoj smrti. Bio je čovjek koji je živio za druge, čovjek mira i vjere”, izjavio je imam koji je o. Jacquesa često susretao jer su bili članovi lokalnog međureligijskog vijeća za dijalog.

“Pričali smo o religiji i kako živjeti zajedno. Prvo su napadali civile, a sada napadaju vjerske simbole i ljude i pri tome koriste našu vjeru kao opravdanje”, izjavio je imam čiju džamiju, kako pišu mediji, nije posjećivao niti jedan od ubojica. Inače, džamija o kojoj je riječ izgrađena je na zemljištu koje je darovala Katolička Crkva.

Upravo u toj džamiji održan je obred nakon dženaze (pokopa) Imada Ibna Ziatena, francuskog vojnika muslimanske vjere kojeg je 2012. ubio islamistički terorist.

Goran Andrijanić | Bitno.net