Papa Franjo u intervjuu za novinsku agenciju Reuters govorio je o dijalogu s Kinom, ulozi žene u Crkvi, zloporabama u Čileu, Pariškom sporazumu, odnosu SAD-a i Kube, prihvatu migranata, pomoći siromašnim državama kao i reformi unutar Crkve. Razgovor je vodio šef Reutersova rimskog ureda Philip Pullella.

Na pitanje o odnosu s Kinom, Papa je odgovorio, kako izvještava Vatican News, da je taj odnos na dobroj točki, te se odvija kroz radne susrete i međusobni dijalog.

Odgovarajući na pitanje o ulozi žene u Crkvi i zapošljavanju žena na važnim mjestima u Rimskoj kuriji, Sveti Otac pojasnio je da je svjestan da je malo žena na tim mjestima. Istaknuo je da je među kandidatima za prefekta Tajništva za komunikaciju bila i jedna žena koja nije bila spremna prihvatiti to mjesto te je sada na drugoj dužnosti. Crkva je Kristova zaručnica, rekao je Papa i podsjetio na ulogu Marije u Crkvi, no odlučno je isključio mogućnost svećeničkog ređenja žena. „Ivan Pavao II. tu je bio jasan i zatvorio vrata, ja se na to više neću vraćati”, rekao je Papa koji je nešto slično poručio i tijekom povratka iz posjeta Švedskoj.

U osvrtu na spolne zloporabe u Čileu od strane klerika, papa Franjo nije skrivao svoju tugu. Osvrnuvši se na podatke da se najviše spolnog zlostavljanja djece događa u obiteljima, susjedstvu, školama, vježbalištima, Papa je istaknuo: „Za Crkvu bih rekao da je malo takvih svećenika, ali ako bi bio i samo jedan, bilo bi to tragično jer svećenik ima dužnost dovesti osobu Bogu, a time je uništio put do Boga.”
Govoreći o migracijama, Papa je odgovorio i na pitanje o odluci američkih vlasti o separaciji migrantskih obitelji na granici s Meksikom. Sveti Otac podupro je izjave američkih biskupa koji su istaknuli da je odvajanje djece od roditelja suprotno katoličkim vrijednostima i moralu. Papa također smatra da populisti u Europi od migrantske krize stvaraju „psihozu” čak i u situaciji kada se Europa suočava s „velikom demografskom zimom” i treba nove useljenike. „Vjerujem da ne možete odbiti ljude koji dolaze”, rekao je Papa.

Sveti Otac upozorio je i na populizam koji ne rješava probleme. Ono što rješava stanje s migrantima je prihvaćanje, proučavanje, razboritost. Također smatra da Europa treba prestati iskorištavati Afriku i ulagati u to područje na način koji je na korist kontinentu i može pomoći riješiti problem migranata u njegovu korijenu.

Osvrnuo se i na ‘dubije‘ četiriju kardinala u kojima se propituju određeni dijelovi pobudnice Amoris laetitia, izjavivši kako je za pismo prvi put čuo “iz novina”.”To je način koji, recimo, nije baš crkven, ali svi činimo pogreške”, rekao je Papa.

IKA | Bitno.net