Papa Franjo će misu Večere Gospodnje danas slaviti u zatvoru grada Civitavecchia gdje će oprati noge dvanaestorici zatvorenika. „U kaznionici ovog lučkog grada u pokrajini Lazio, u kojoj boravi oko 500 zatvorenika – stotinjak više nego što propisi dopuštaju, Papa će prenijeti poruku ‘blizine i nade'”, stoji u priopćenju iz zatvora objavljenom 13. travnja, piše Aleteia.

Inače, ovo će biti čak šesti puta da katolički poglavar obrede Velikog četvrtka slavi sa zatvorenicima. Papa Franjo je ovaj običaj započeo još kao nadbiskup Buenos Airesa kada je odlučio Veliki četvrtak provesti uz  ljude “na marginama” društva, kao što su oni u zatvorima ili izbjegličkim centrima.

Otac Raffaele Grimaldi, voditelj talijanskih zatvorskih kapelana, ovaj potez doživljava kao „ponizan, ali i neshvatljiv te skandalozan čin, koji je Isus kao Dobri Pastir ostavio čovječanstvu“.

Franjo je 2013. godine, kada je izabran za Papu, odstupio od tradicije te odlučio da misu Večere Gospodnje neće, poput svojih prethodnika, slaviti u rimskoj bazilici svetog Ivana Lateranskog.

Do sada je na Veliki četvrtak posjetio zatvore 2013., 2015., 2017., 2018. i 2019. Prije dvije godine zbog pandemije nije bilo obreda pranja nogu. Prošle godine je Veliki četvrtak slavio s kardinalom Angelom Becciuom koji se našao u središtu velikog financijskog skandala. Kardinal Becciu je u rujnu 2020. godine na izravan zahtjev Svetog Oca podnio ostavku na mjesto prefekta Kongregacije za kauze blaženih i svetih.

Zatvor u gradu Civitavecchia prije papa Franje posjetio je papa Ivan Pavao II. sada već davne 1987. godine.