Talijanski kardinal Angelo Becciu rekao je u petak da ga je na iznenadnu ostavku prisilio papa Franjo koji ga je optužio da je koristio vatikanski novac za pomaganje svojoj braći, prenijela je danas Hina pozivajući se na talijanske medije.

Becciu je bio prefekt Kongregacije za kauze blaženih i svetih, a uz ostavku s tog mjesta odrekao se i svih prava povezanih s kardinalskom službom.

“Sveti Otac objasnio mi je da sam navodno favorizirao svoju braću i njihove aktivnosti novcem iz tajništva, ali mogu to objasniti”, rekao je Becciu za talijanski list Domani.

Prema napisima tog lista, La Repubblice i nekih drugih medija, Becciu je dao najmanje 600.000 eura pučkoj kuhinji koju vodi njegov brat u rodnoj Sardiniji.

“Mogu to potvrditi. Što je u tome pogrešno?”, upitao se Becciu i naglasio da je novac uplaćen lokalnoj podružnici Caritasa.

Kardinal je navodno osigurao ugovore vrijedne “stotine tisuća eura” za još jednu tvrtku koju vodi njegov drugi brat. Tvrtka se bavi proizvodnjom vrata i prozora, a radila je za veleposlanstvo Vatikana u Egiptu i za jedno veleposlanstvo na Kubi.

Kardinal je to potvrdio listu Domani. “Nisam ukrao ni jedan euro. Ne znam jesam li pod istragom, ali ako me budu poslali na suđenje, ja ću se braniti”, rekao je Becciu.

Dodao je i kako tijekom razgovora s papom koji je trajao dvadesetak minuta nije bilo spomena o spornoj kupovini luksuzne nekretnine u Londonu.

Posljednji kardinal koji je izgubio prava bio je notorni Theodor McCarrick kojeg je 2019. zbog seksualnih skandala papa Franjo čak otpustio iz kleričkog staleža. Također, godine 2015. papa Franjo prihvatio je ostavku škotskog kardinala Keitha O’Briena, također zbog ozbiljnih seksualnih prijestupa. O’Brien nakon toga više nije pohodio javna crkvena događanja te nije mogao sudjelovati na konklavama.