Papa Franjo je slavio misu večere Gospodnje s kardinalom Giovannijem Angelom Becciuom koji je u rujnu prošle godine na izravan zahtjev Svetog Oca podnio ostavku na mjesto prefekta Kongregacije za kauze blaženih i svetih.

Prema pisanju talijanske web stranice Faro di Roma, Papa je slavio misu u 17:30 u Becciuovom domu, oko pola sata prije proslave u bazilici svetog Petra koju je predvodio kardinal Giovanni Battista Re.

Iako iz Vatikana nije navedeno zašto Franjo nije bio na središnjem slavlju u Vatikanu, poznato je da je Papa ove godine izostao s nekoliko većih liturgijskih slavlja zbog problema s išijasom.

Crux navodi kako je njegov vatikanski izvor Papino slavljenje mise s Becciuom komentirao kazavši kako “očinska odluka poput ove na dan kao što je Veliki četvrtak nije previše neobična”.

Faro di Roma navodi kako je Papa od početka svog pontifikata svaki Veliki četvrtak boravio u Becciuovom domu osim 2020. kada je zbog pandemije ostao u Vatikanu i susreo se s rimskim svećenicima koji su često “na marginama života Kurije”.

Kardinal Becciu je nakon prošlogodišnje ostavke za talijanske medije kazao da ga je Papa optužio za korištenje vatikanskog novca za pomaganje svojoj braći.

Prema napisima La Repubblice i nekih drugih medija, Becciu je dao najmanje 600.000 eura pučkoj kuhinji koju vodi njegov brat u rodnoj Sardiniji. Kardinal je navodno  osigurao ugovore vrijedne “stotine tisuća eura” za još jednu tvrtku koju vodi njegov drugi brat.

“Nisam ukrao ni jedan euro. Ne znam jesam li pod istragom, ali ako me budu poslali na suđenje, ja ću se braniti”, izjavio je u rujnu prošle godine Becciu.

Mediji su špekulirali i o tome kako iza kardinalove ostavke stoji njegova umiješanost u kontroverzni dogovor pod kojim je vatikansko Tajništvo koristilo i crkveni novac za kupovinu luksuzne nekretnine u Londonu.