U zrakoplovu talijanske kompanije Alitalia, koji je u Čile, u njegov glavni grad Santiago, sletio oko 20 sati po lokalnom vremenu, Sveti je Otac dao ravnatelju Tiskovnoga ureda Svete Stolice, Gregu Burkeu, da novinarima koji su putovali u istom zrakoplovu podijeli fotografiju snimljenu u Nagasakiju nakon eksplozije atomske bombe 1945. godine.

Fotografija – simbol ratne tragedije

Govoreći nekolicini novinara o toj fotografiji, Papa im je objasnio da ju je slučajno našao te ga je toliko pogodila da ju je želio podijeliti s drugima. Riječ je o trenutnoj snimci koju je napravio Amerikanac Joseph Roger O’Donnell, dopisnik koji je nakon nuklearnih eksplozija izvještavao iz japanskih gradova Hiroshime i Nagasakija. Na fotografiji se vide dva dječaka; manji dječak izgleda kao da spava na ramenima drugoga, a zapravo je mrtav. Veći dječak, koji ga nosi na leđima, njegov je 10-godišnji brat, na čijem se licu vidi dostojanstveno trpljenje, jer čeka da mlađi brat, koji je poginuo u bombardiranju, bude kremiran.

„Plod rata“ i Papina bojazan

Na poleđini fotografije nalazi se Papin potpis i sljedeće riječi: „… plod rata“. U opisu fotografije se ističe dječakov očaj, izražen u griženju usnice iz koje izlazi krv. Odgovarajući na pitanje jedne novinarke o realnoj bojazni od nuklearnoga rata, papa Franjo je izrazio svoj stvarni strah zbog stanja koje bi se moglo iznenada pogoršati, te ponovno istaknuo prijeko potrebno zauzimanje za nuklearno razoružanje.

Početak Papina apostolskoga putovanja

Prije nego što je napustio Vatikan, papa Franjo je poslao twitter poruku u kojoj traži da ga se prati molitvom na tom njegovom apostolskom putovanju u Čile i Peru. U glavnom čileanskom gradu Papu će dočekati predsjednica na odlasku, ali još uvijek na dužnosti, Michelle Bachelet. Sveti će Otac potom otići u apostolsku nuncijaturu u kojoj će stanovati tijekom boravka u Santiagu. U Čileu će, osim glavnoga grada, Papa posjetiti grad Temuco na jugu, gdje će se susresti s domorodačkim narodom Mapuche te grad Iquique, na rudarskom sjeveru.

U Peruu će pak, kamo će stići u četvrtak navečer, posjetiti glavni grad Limu, zatim Puerto Maldonado u Amazoniji, te Trujillo, na pacifičkoj obali, koji su prošle godine pogodile snažne poplave. Papin je povratak u Rim predviđen za ponedjeljak, 22. siječnja.

Pape u Čileu i Peruu

Podsjetimo na kraju da je i Čile i Peru posjetio papa Ivan Pavao II. – Čile je pohodio 1987. godine, a Peru dva puta, 1985. i 1988. godine. Papa Franjo je u Čileu živio jednu i pol godinu, dok je bio u isusovačkom novicijatu, a prije nego što je izabran za papu posjetio je i Peru.

Radio Vatikan | Bitno.net