Jutarnju misu u ponedjeljak 6. travnja papa Franjo je ponovno posvetio zatvorenicima, koji su prisiljeni provoditi svoj život u prenatrpanim prostorijama zatvora i kaznionica. Molio je da odgovorni iznađu rješenja tih gorućih problema.

Mislim na teške probleme s kojima se suočavaju mnoge zemlje širom svijeta. Moja je želja da danas molimo za rješenje problema prenapučenosti u zatvorima, jer postoji opasnost nove pandemije, koja bi mogla završiti s teškim posljedicama za cijelo društvo. Molimo ujedno i za odgovorne, koji moraju donijeti prikladne mjere i pronaći pravi put za rješenje tog problema.

U propovijedi Papa se osvrnuo na odlomak Evanđelja u kojem evanđelist Ivan opisuje postupak Lazarove sestre Marije, koja mu je miomirisnom pomašću pomazala noge i otrla ih svojom kosom, što je Juda kritizirao, tvrdeći da ju je mogla prodati i dobit dati siromasima. Evanđelist Ivan primjećuje kako Juda nije to rekao što mu je stalo do siromaha, već zbog lopovluka. On je naime držao blagajnu. Isus mu je odgovorio da je pusti, jer ju je sačuvala za dan njegova ukopa. “Siromahe ćete uvijek imati sa sobom, a mene nećete uvijek imati”. Postupak nevjernog upravitelja, kao što je bio Juda, je i danas aktualan, požalio se Papa i primijetio kako se slično ponašaju neke karitativne i humanitarne ustanove koje raspolažu s velikim brojem suradnika tako da na kraju samo 40% priloga dostiže do ruku siromaha. Ostatak se izdaje za plaće namještenika. U svijetu ima mnogo siromaha i bijednika.

Mi vidimo samo najmanji dio njih, primijetio je Papa i kao razlog naveo kulturu ravnodušnosti, koja skriva stvarnost ističući kako je siromaštvo nešto normalno, nešto što pripada ozračju velegradova. To su – prema njegovim riječima – žrtve gospodarstva i financijske politike, žrtve strukturalne nepravde svjetskoga gospodarstva. Mnogi siromasi se i srame, jer ne uspijevaju svojom zaradom spojiti kraj s krajem. Papa je upozorio vjernike, koji su misu pratili putem ekrana ili društvenih mreža da će nas Isus na posljednjem sudu pitati kako smo se ponašali prema siromasima i jesmo li posjećivali zatvorenike i bolesnike. O tome ovisi i naše spasenje, rekao je.

IKA | BItno.net