Papa emeritus Benedikt XVI. vratio se 22. lipnja poslijepodne u samostan Mater Ecclesiae u Vatikanu, nakon što je nekoliko dana proveo u Njemačkoj kamo je otputovao kako bi posjetio bolesnoga 96-godišnjeg brata Georga. Benedikt XVI. stigao je 18. lipnja u München, gdje ga je dočekao biskup Rudolf Voderholzer koji ga je otpratio u Regensburg.

U tih nekoliko dana Papa emeritus posjetio je brata više puta i obišao mjesta draga njegovoj obitelji, posebno groblje Ziegetsdorf na kojem počivaju njegovi roditelji i starija sestra, i kuću u Pentlingu, na periferiji Regensburga, u kojoj je živio dok je predavao na sveučilištu u tom gradu, a koja je sada sjedište instituta koji nosi njegovo ime.

Papa emeritus susreo se u Regensburgu 20. lipnja i s nadbiskupom Nikolom Eterovićem, apostolskim nuncijem u Njemačkoj, koji je za tu priliku došao iz Berlina. Podsjetimo da je u vrijeme papinstva Benedikta XVI. nadbiskup Eterović bio na dužnosti glavnoga tajnika Biskupske sinode, objavio je Vatican News.

Catholic News Agency objavila je kako je ujutro 21. lipnja nadbiskup Eterović u regensburškoj prvostolnici rekao „da je čast opet susresti Papu emeritusa u Njemačkoj, čak i u ovoj teškoj obiteljskoj situaciji“. Dodao je kako se Benedikt „osjeća dobro“ u Regensburgu.

Nuncij je zahvalio „mjesnom biskupu, njegovim suradnicima, katolicima u ovom prekrasnom gradu, ali i svim stanovnicima na poštovanju i prijateljstvu, kako bi se Papa emeritus osjećao kao kod kuće u ovom gradu i ovdje u Bavarskoj. Mi smo svi povezani kao članovi Katoličke Crkve. To je velika obitelj diljem svijeta.“

Regensburški biskup Rudolf Voderholzer održao je 22. lipnja konferenciju za medije. „Svatko može poželjeti takvu naklonost, takvo bratsko zajedništvo, kakvom smo svjedočili u odnosu braće Ratzinger. Ono živi na povjerenju, sebedarju i na čvrstom temelju, koji je u slučaju braće Ratzinger zajednička, živa vjera u Isusa Krista, Sina Božjega“, pohvalio je biskup odnos dvojice braće.

„Dva brata susrela su se devet puta. Svaki od tih susreta im je očito pružio živost, svježu hrabrost i radost. Devet puta susreli su s nekoliko riječi, uz poznate geste i, iznad svega, sve u molitvi. Do danas euharistija je svakodnevno slavljena uz krevet – u najmanjem krugu ljudi. U petak, na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, bilo mi je dopušteno predslaviti misu. Osjeća se da je ona izvor na kojem žive.“ Biskup je dodao kako je Benedikt vidljivo živnuo „vidjevši poznati krajolik, poznate staze i putove, i, povrh svega, ljude kroz prozor svoga automobila.“

„Benediktovo putovanje bilo je, također, duhovno putovanje. S mojeg gledišta, krug je zatvoren kad smo zajedno molili u nedjelju u svetištu sv. Wolfganga u regensburškoj katedrali. Molili smo zagovorne litanije sv. Wolfganga, zatim Očenaš i Zdravomariju. Pjevali smo Te Deum i Salve Regina. Zamolio sam Benedikta blagoslov za vjernike i Crkvu u Regensburgu, koji je rado udijelio“, kazao je biskup Voderholzer.

Benedikta su na putu pratili tajnik nadbiskup Georg Gänswein, liječnik, medicinska sestra i časna sestra. Na putovanje se odlučio u kratkom roku, nakon savjetovanja s papom Franjom, prenijela je CNA.