papa donirao novce za otok lezbos

Papa Franjo donirao je 50 tisuća eura vlastima grčkog otoka Lezbosa kojeg je u lipnju pogodio snažan potres, javlja Catholic News Agency.

Naime, 12. lipnja potres jačine 6,3 stupnja po Richteru, pogodio je područje između zapadne turske obale i grčkog otoka Lezbosa, ubivši jednu osobu te ozlijedivši deset, dok je njih 800 ostalo bez krova nad glavom. Također, na potezu od turskog grada Izmira do glavnog grada Grčke, Atene, zabilježena su oštećenja na infrastrukturi.

Epicentar potresa bio je otprilike 14 kilometara južno od Lezbosa.

Kako prenosi CNA, grčki katolički nadbiskup Nikolaos Printezis izjavio je kako je Papina donacija znak blizine Svetog Oca svim ljudima koji su pretrpjeli posljedice potresa.

Sam papa Franjo posjetio je u travnju 2016. otok Lezbos zajedno s carigradskim patrijarhom Bartolomejem te nadbiskupom Atene i čitave Grčke Hyeronimusom, obišavši izbjegličke kampove u kojima je trenutno stacionirano nekoliko tisuća izbjeglica, osobito s ratom pogođenih područja Bliskog istoka.

Putovanje na Lezbos poznato je posebno po velikodušnoj gesti Svetog Oca koji je pri povratku u Rim sa sobom poveo 12 izbjeglica muslimanske vjeroispovijesti iz Sirije, izabranih lutrijom, a za koje sada skrbe Vatikan i Zajednica svetog Egidija.

“Želim zahvaliti Papi na njegovoj gesti”, rekla je tom prilikom Nour Zahidà, jedna od izbjeglica koje je papa Franjo poveo sa sobom u Rim. “Nije bilo nijednog muslimanskog vjerskog čelnika ili arapskog predsjednika – i to sam već više puta rekla – koji bi to isto učinio. Kaže se da dijelimo iste stvari – imamo isti jezik, istu religiju – ali nije bilo vjerskog čelnika ili arapskog predsjednika koji bi čuo naše patnje. Samo Papa! Papa je molio za nas, čuo je našu patnju; odlučio je otići na Lezbos kako bi stvarno vidio što se događa; pohodio je logor Moria, u kojem je puno napetosti, ne bi li vidio što se zbiva. Stoga mu želim reći: ‘Hvala! Hvala! Hvala što ste nas spasili!'”

Tino Krvavica | Bitno.net